România devine tot mai dependentă de industria auto: Pentru prima dată în istorie, cei mai mari trei exportatori reprezintă exclusiv industria auto, respectiv Dacia, Ford şi Daimler. Din top 10 numai două companii sunt din altă industrie
14 mar 2019
Pentru prima dată în istorie, cei mai mari trei exportatori ai României reprezintă exclusiv industria auto, pe măsură ce Ford a accelerat producţia de EcoSport la Craiova, Daimler pe cea de cutii de viteze la Sebeş, iar Dacia cu SUV-ul Duster la Mioveni.Automobile Dacia şi-a păstrat locul întâi în topul exportatorilor, Ford România intrat în top trei direct pe locul al doilea, odată cu triplarea producţiei de la Craiova şi a depăşit inclusiv Star Assembly, divizia locală a Daimler care produce cutii de viteze la Sebeş, clasată pe locul al treilea în clasament.
Creşterea puternică a producţiei de maşini şi componente auto a adus un avans puternic al exporturilor României, pe măsură ce opt din cei zece cei mai mari exportatori vin din automotive, potrivit datelor de la Statistică.
Institutul de Statistică nu oferă date cu privire la valoarea totală a exporturilor sau valoarea pe fiecare companie, însă menţionează că ponderea valorii totale a top zece din total exporturi de bunuri a fost de 20,2% în 2018. Luând în calcul faptul că anul trecut exporturile totale de bunuri s-au ridicat la 67,7 mld. euro, acest lucru indică faptul că top zece a ajuns al 13,6 mld. euro, în creştere cu 1,9 mld. euro sau 16,2% faţă de anul anterior. Având în vedere evoluţiile companiilor, atât Ford România, cât şi Star Assembly, au trecut anul trecut de 2 miliarde de euro cifră de afaceri, pe măsură ce ambele au punctat creşteri de producţie. Statistica nu dă valoarea exporturilor nici pe fiecare companie în parte însă menţionează că ponderea top 10 în total exporturi în 2018 este de 20,2%. La exporturi totale de bunurui de 67,7 mld. euro, acest nivel indica un volum de 13,6 mld. euro pentru companiile din top 10 faţă de 11,7 mld. euro în urmă cu un an, potrivit calculelor ZF.
În 2018 au fost asamblate în cele două uzine auto din România peste 470.000 de maşini, în creştere cu 31% faţă de 2017. Aceasta este cea mai mare creştere din ultimii zece ani înregistrată de producţia locală.
Luând în calcul un preţ mediu de piaţă estimat de ZF la 15.000 de euro cu TVA, atunci valoarea producţiei din 2018 este de peste 7 mld. euro.

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
- Conferinţa ZF Energie 2019. Şansa României în energie stă în proiectele mici şi utilizarea eficientă a parcului existent prin soluţiile smart. „Este nevoie de racordare de urgenţă a autorităţilor şi a specialiştilor cu proiectele europen
- Laurenţiu Dimitriu a fost promovat de gigantul Nestlé să conducă businessul din mai multe ţări din regiune
- Finanţe personale. Care sunt cele mai mari companii de la Bursă şi ce modificări sunt în top 10
- Antreprenori locali. Producătorul de panificaţie Velrom din Dâmboviţa, deţinut de Andrei Victor Alexandru îşi extinde activitatea în Buzău, după o investiţie de 9 mil. lei
- Piaţa de fuziuni şi achiziţii. Eden spring, cel mai mare furnizor de apă la birou din Europa este interesat de La Fântâna