Afaceri de la zero. De la blog de călătorii la turoperator: Mihai Luca organizează vacanţe în afara Europei şi a adunat în 2019 peste 120 de zboruri şi 650 de clienţi

12 feb 2020 Autor: Florentina Niţu

După 15 ani petrecuţi în consultanţă financiară, Mihai Luca a creat în 2018 agenţia Travelsmartinfo, care anul trecut a intermediat vacanţe de 1,2 milioane de euro.

Mihai Luca a lucrat aproape 15 ani în corporaţii, în domeniul consultanţei financiare, însă în 2015 pasiunea pentru călătorii şi experienţa acumulată după ce a vizitat peste 50 de destinaţii externe l-au determinat să renunţe la viaţa de corporatist şi să pornească un blog de călătorii. Blogul s-a transformat în 2018 în agenţie de turism, care în 2019 a ajuns la încasări de 1,2 milioane de euro (valoarea vacanţelor intermediate – n. red.).

„În 2015, având un bagaj de călătorii din via­ţa de corporatist, am decis să fac un blog unde să-mi scriu experienţele. Ulterior, în 2018, în vară, blogul s-a transformat într-o com­panie de turism, mai exact într-un tur­operator“, spune Mihai Luca, fondatorul Travelsmartinfo.

El îşi aminteşte că investiţia în crearea blo­gului a fost una minimă, de până în 1.000 de euro, iar investiţia în înfiinţarea busi­nes­sului a fost similară. Antreprenorul spune că procedurile de obţinere a avizelor şi a auto­rizaţilor nu sunt complicate.

Prima vacanţă a organizat-o la peste 10.000 de kilometri distanţă de România, în Columbia, iar experienţa, cazarea şi trans­portul i-au costat pe turişti circa 3.200 de euro. Au urmat excursii în Malaysia, Japonia, Pakistan, Alaska, Canada, Iordania, Ecuador sau în Insulele Galapagos. Serviciile Travels­martinfo se adresează în special clienţilor cu ve­nituri peste medie şi mari, însă Mihai Luca spune că a avut clienţi „de toate vârste­le şi profesiile“.

„În 2019 am organizat va­can­ţe pentru 20 de gru­puri, din­tre care, eu am mers cu nouă. Sumarizând, am avut 650 de clienţi şi 120 de zbo­ruri. Pentru 2020, avem şase gru­puri deja pla­nificate şi încă pa­tru în proces de semnare a con­tractelor“, explică antrepreno­rul Mihai Luca şi spune că a vizitat până în prezent peste 90 de ţări.  El cola­borează şi cu alţi par­teneri pentru organizarea ex­cur­siilor. „Trendul este crescător în indus­trie şi plă­nu­iesc să angajez câteva persoane.“

În prezent, Travelsmartinfo nu organizează excursii în Europa, dar printre destinaţiile din 2020 s-ar putea număra Islanda, Danemarca şi Insulele Feroe. Destinaţiile sunt persona­li­zate în func­ţie de cerinţele clienţilor, spune Mihai Luca. El adaugă că ţine cont de păre­rea unui grup când alege viitoarele des­ti­naţii şi se focu­sează pe clienţii „din partea de sus a pieţei“.

„Bugetul se încadrează în stadardele pie­ţei. De exemplu, în Iordania, cu cazare la un hotel de 5 stele, bugetul este de 1.500 euro. Restul vacanţelor sunt în medie de 3.000-3.500 euro, iar în Alaska şi Canada a fost de 6.000 de euro“.

Antreprenorul îşi doreşte o creştere organică a numărului de clienţi în acest an şi spune că experienţa anterioară din companii l-a ajutat în dezvoltarea acestui business, dar nu se gândeşte să se întoarcă în corporaţie.  „Încasările în 2019 au fost în jur de 1,2 mi­lioane de euro, o crestere substanţială faţă de 2018, când încasările au fost un sfert din cele din 2019.“

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

- Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

- În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.