Coronavirusul începe să-i afecteze şi pe investitorii de la Bursă: Tensiunile globale de pe burse au şters în ultimele trei zile 7,8 mld. lei şi din capitalizarea Bursei româneşti. BET a pierdut 3%, Petrom - 6%, Banca Transilvania - 2,5%, BRD - 5%. Toată lumea se întreabă cum va fi afectată economia

26 feb 2020 Autor: Tibi Oprea

Rulajul cu acţiuni din ultimele trei şedinţe a fost de aproape 240 milioane de lei (50 mil. euro) ♦ Toate companiile din BET au înregistrat scăderi în această perioadă

Bursa de Valori Bucureşti, ope­ratorul pieţei de capital locale, a scăzut cu 3,9% de la începutul săptămânii încoace, dinamică reflectată de evoluţia indicelui principal BET şi de cea a indicelui divi­dendelor BET-TR.

În acelaşi timp, capitalizarea companiilor listate pe piaţa principală a scăzut în această perioadă cu 7,8 miliarde de lei, până la 175 miliarde lei, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Dinamica Bursei din ultimele zile a fost de­terminată în principal de temerile in­vestitorilor le­gate de impactul coronaviru­su­lui asupra econo­miei, în contextul în care a preluat trendul negativ în care au evoluat bursele externe în această perioadă.

De altfel, Bursa românească înregistrează un trend negativ de cinci şedinţe încoace, pe­rioadă de timp în care investitorii au realizat peste 23.000 de tranzacţii, respectiv cam tot atâtea câte au avut loc în cele 12 şedinţe de tranzac­ţionare anterioare. Şi rulajul cu acţiuni a fost unul ridicat în ultimele trei şedinţe, tota­lizând 239,5 mil. lei, respectiv aproape 50 mil. euro. Spre comparaţie, în cele trei şedinţe anterioare, rulajul cu acţiuni a fost de doar 70,6 milioane lei, adică circa 14,7 milioane euro.

Pe de altă parte, companiile din prima ligă bursieră au înregistrat scăderi pe linie în ultimele trei sesiuni de tranzacţionare. Cea mai abruptă depreciere în această perioadă o afişează chiar Bursa de Valori Bucureşti, de 8%, fiind urmată de Alro Slatina cu 7,1% şi OMV Petrom cu 6,7%.

La polul opus, acţiunile care au rezistat mai bine panicii generate de pandemia la nivel global au fost cele ale Sphera (minus 2,1%), Fondul Proprietatea (minus 2,2%) şi Banca Transilvania (minus 2,5%).


 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.