Aeroportul din Timişoara a fost tranzitat de aproape 1,6 milioane de pasageri în 2019, în creştere cu peste 5%

14 ian 2020 Autor: Laurentiu Cotu

Aeroportul Internaţional ’’Traian Vuia’’ din Timişoara a înregistrat anul trecut aproximativ 1,6 milioane de pasageri, în creştere cu peste 5% faţă de anul anterior, când au călătorit spre/dinspre aeroportul Timişoara peste 1,5 milioane de pasageri, potrivit unui comunicat de presă al aeroportului din Timişora. Primele cinci destinaţii preferate de călători în anul 2019 au fost: Bucureşti (422.201 de pasageri), Munchen-Memmingen (193.504 de pasageri), Milano-Bergamo (179.382 de pasageri), Londra-Luton (143.974 de pasageri) şi Frankfurt (78.672 de pasageri) .

În luna decembrie 2019, 134.626 de pasageri au tranzitat aeroportul Timişoara, cu 22,6% mai mult decât în anul precedent, ’’ceea ce confirmă trendul ascendent al traficului aerian şi creează premise de menţinere a unui trend pozitiv şi în 2020’’, conform reprezentanţilor aeroportului din Timişoara.

’’Anul 2019 a fost un an cu realizări importante pentru Aeroportul Internaţional Timişoara. Creşterea sustenabilă a traficului, inaugurarea de noi destinaţii, demararea unor lucrări de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii aeroportuare ne responsabilizează permanent. Vreau să remarc, din nou, faptul că volumul de trafic aerian al unui aeroport este expresia profilului şi dimensiunii economice, sociale şi demografice a regiunii pe care o deserveşte’’, a declarat Daniel Idolu, directorul Aeroportul Internaţional Timişoara.

În 2019, numărul pasagerilor care au ales să-şi organizeze vacanţa estivală cu zbor charter direct spre destinaţii de vacanţă a crescut cu 39% faţă de anul 2018. În privinţa traficului de marfă, în contextul unei creşteri cumulate în perioada 2015-2019 de peste 90%, anul 2019 a înregistrat o scădere de 13% (în total fiind transportate 5.167 tone de marfă). În luna decembrie, însă, s-a înregistrat cea mai mare creştere lunară comparativă între 2019 şi 2018, de 15,2%. Cu toate acestea, volumul de mărfuri în scădere din 2019 poate fi interpretat ca semn de scădere a industriei regionale, potrivit reprezentanţilor aeroportului din Timişoara.

Aeroportul din Timişoara derulează în prezent un proiect de 30,3 mil. lei, cu termen de finalizare martie 2020, pentru construcţia noului terminal de sosiri curse externe. În 2019, s-au investit aproximativ 1,9 mil. euro în lucrări la pistă, sistemul de balizaj, sistemul de alimentare cu energie electrică.

Cele mai mari trei aeroporturi din ţară, Henri Coandă (Otopeni), Avram Iancu din Cluj-Napoca şi Traian Vuia din Timişoara au avut în 2018 un trafic total de 18 milioane de pasageri, adică au generat circa 83% din numărul total de pasageri de pe toate aeroporturile din ţară. În topul aeroporturilor din provincie, Clujul, Timişoara şi Iaşiul sunt urmate de Sibiu şi Craiova, aeroportul din zona Olteniei cunscând în ultimii ani una dintre cele mai dinamice dezvoltări. Infrastructura aeroportuară din ţară are nevoie de investiţii pentru a susţine cererea în creştere pentru deplasări, în condiţiile în care atât infrastructura rutieră cât şi feroviară sunt slab dezvoltate în România.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.