Conferinţa „România 100 de ani de business“. Producătorul de mezeluri Agra’s din Alba: Sunt optimist pentru următorii ani şi continuăm investiţiile

28 nov 2018 Autor: Mădălina Panaete

Dan Sărmăşan, preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului de mezeluri Agra’s, spune că anul acesta compania pe care o conduce şi-a bugetat o creştere a cifrei de afaceri de sub 10% faţă de anul precedent şi că este posibil ca producătorul să depăşească pragul de 100 de milioane de lei ca vânzări.

„Lucrurile sunt foarte bine puse la punct, este loc şi de mai bine însă, vom investi în continuare în noi tehnologii. Anul viitor investiţiile vor fi prioritate pe două planuri. Vom investi într-o linie de producţie de produse crud-uscate de 50 de tone şi un depozit de materii prime cu o capacitate de 1.200 de tone. Sunt optimist pentru următorii ani“, a declarat managerul în cadrul conferinţei „România 100 de ani de business“ de la Alba Iulia, eveniment organizat de ZF cu sprijinul Băncii Transilvania şi al companiei de consultanţă EY România.

Producătorul de mezeluri Agra’s vinde mezelurile atât în hoteluri şi restaurante din Bucureşti, prin propria reţea de distribuţie, formată din 11 magazine, şi în magazine din alte zone, precum Prahova sau Dâmboviţa. Compania nu vinde în marile reţele de supermarketuri. O parte din producţie ajunge şi  la export, în ţări precum Spania, Italia şi Cipru, conform celor mai recente date.

„Nu lucrăm cu reţelele mari de magazine, am avut nişte experienţe nefericite. Am mers pe ideea că trebuie întărit comerţul tradiţional. Însă, în ultimii ani acesta a scăzut. Dar încet-încet, omul prin intuiţia sa va investi, va face un magazin mai mic, apoi va construi o reţea. Şi eu cred că este singura soluţie de a lupta cu conturile internaţionale. Eu vreau ca după ce muncesc, businessul şi profitabilitatea să se întorcă la noi, oamenii care muncesc“, a mai spus antreprenorul.

Dan Sărmăşan, de profesie jurist, a pus bazele afacerii în 2000, când a achiziţionat o unitate de producţie de la societatea Agra Alba SA (companie specializată în procesarea cărnii) şi a pus bazele companiei Agra Internaţional, în prezent firma operând sub numele de Agra’s.

Ulterior, el a demarat construcţia unei fabrici de mezeluri cu o capacitate de producţie de 4.500 de tone anual. Investiţia totală în fabrica din Oarda (localitate de lângă Alba Iulia) s-a ridicat la 4 mil. euro, din care 2 milioane de euro au provenit din fonduri Sapard, accesate în 2005-2006.

Antreprenorul crede că statul va încuraja cu greu producţia locală şi consideră că antreprenorii ar trebui să intre în viaţa politică.

„Ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani este tragic pentru noi. Ne-am văzut de businessurile noastre, nu ne-am amestecat în viaţă politică, dar este momentul ca din liderii actuali din economia românească să se desprindă acei oameni care au acea vocaţie să conducă destinele României către un viitor mai bun“.

Dan Sărmăşan este de părere că nu-şi doresc să se implice în viaţa politică pentru că ei ştiu că vor face acest lucru în mod altruist, se vor gândi la comunitate, fără să pună mai presus de orice voturile sau aranjamentele de culise, lucruri care din păcate ţin de politică. 

 

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.