ZF Live. Sorin Petre, noul preşedinte al ANEVAR: Piaţa locală a serviciilor de evaluare este de peste 40 milioane de euro pe an, nu variază mult, 60-70% din evaluări fiind imobiliare

14 ian 2020 Autor: Miruna Diaconu

Costul pentru a deveni evaluator autorizat este de 4.300 de lei şi procesul presupune urmarea unui stagiu după absolvirea facultăţii.

Piaţa din România a serviciilor de evaluare este estimată la peste 40 milioane de euro, spune Sorin Petre, noul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, precizând că această piaţă nu a variat mult în ultimii ani, dar activitatea cea mai frecventată de evaluatori este legată de instituţiile bancare şi anume evaluarea pentru garantarea împrumuturilor. La nivelul pieţei, cele mai multe evaluări sunt evaluările imobiliare, care reprezintă circa 70% din piaţă.

„Piaţa serviciilor de evaluare o estimăm noi la circa 40 de milioane de euro, nu a variat mult în ultimii ani. Anual, sunt zeci de mii de evaluări, în numărul de evaluări includem şi evaluările mai mici legate de apartamente. Majoritatea evaluărilor sunt cele imobiliare, cam 60-70%“, spune Sorin Petre, noul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Profesia de evaluator este reglementată din 2011 pe diferite specializări, de la evaluator pentru proprietăţile imobiliare la evaluator pentru activele financiare. Fiind o profesie reglementată, paşii pentru a deveni un evaluator sunt menţionaţi în Ordonanţa Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013. „Există un examen naţional care, în cazul ANEVAR, se ţine în noiembrie, odată trecut examenul de acces în profesie există o perioadă de doi ani în care eşti membru stagiar şi trebuie să faci cursurile de specializare.  În cadrul ANEVAR suntem peste 4.000 de evaluatori, persoane fizice, şi peste 500 de persoane juridice“, spune Sorin Petre. Costul pentru a deveni evaluator autorizat în România este de 4.300 de lei şi procesul presupune urmarea unui stagiu după absolvirea facultăţii. ANEVAR organizează un concurs de admitere pentru a deveni membru stagiar al Asociaţiei. Câştigurile salariale ale unui evalator variază în funcţie de munca depusă, însă cel mai mic pleacă  de la salariul mediu pe economie.

ANEVAR a luat fiinţă în anul 1992, ca asociaţie profesională neguvernamentală, independentă, conform prevederilor legale în vigoare la acea data. ANEVAR a fost înfiinţată ca organizaţie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate. 

Sorin Petre a fost desemnat la începutul acestui an preşedinte al ANEVAR pentru următorii doi ani. El  a preluat  mandatul de la Dana Ababei, care a ocupat funcţia de preşedintele ANEVAR în perioada 2018-2019.

Sorin Petre a fost ales preşedinte cu doi ani înainte de a prelua funcţia, perioadă în care a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte ANEVAR, participând la toate şedinţele şi activităţile organizaţiei şi asigurând astfel continuitatea strategiei şi a relaţiilor de parteneriat ale Asociaţiei.

El precizează că în mandatul său are în vedere dezvoltarea mai multor arii, precum relaţia cu autorităţile, promovarea domeniului şi atragerea tinerilor în profesia de evaluator, implicarea pe plan international, ANEVAR fiind membru în diferite organizaţii atât la nivel international, cât şi la nivel European.

 
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.