ZF Live. Mihaela Bîtu, CEO ING Bank: Ponderea creditelor de retail a crescut la 65%, iar cele corporate au scăzut la 35%. Este o schimbare dată de realităţile din piaţă, pe corporate nu există foarte multe oportunităţi de investiţii

9 feb 2020 Autor: Mircea Nica

„Acum există multă lichiditate în sistemul bancar inclusiv la noi şi trebuie să ne străduim cât mai tare să creştem gradul de intermediere financiară şi să credităm cât mai mult populaţia şi companiile.“  

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, are în plan creşterea atât pe segmentul corporate, cât şi pe retail, dar evoluţia retailului din portofoliul creditelor este mult mai dinamic şi va creşte în continuare, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România.

„În interiorul băncii, partea de retail este preponderentă dacă ne uităm la portofoliul de credite. În cadrul ING, 60-65% este retail şi 35% corporate. În domeniul corporate suntem mai maturi, în special în segmentul corporaţiilor mari, pentru că este segmentul de piaţă pe care l-am abordat atunci când am lansat operaţiunile, acum 25 de ani. Domeniul de retail a venit mai târziu, acum 15 ani, şi este în deplină evoluţie.“

Din punctul de vedere al segmentului corporate, creşterea nu a fost pe măsura aşteptărilor din cauza unei dinamicităţi mai pronunţate a zonei de retail.

„Dacă privim evoluţia pieţei din anii recenţi, zona de creditare în segmentul retail a fost mult mai dinamică, creditele din zona de corporate din păcate nu au crescut la fel de mult cum ne-ar fi plăcut să vedem. Apetitul băncilor de creditare este în continuare destul de ridicat, iar anul acesta nu credem că se va schimba nimic în dinamica acestor pieţe. Retailul va continua să crească“.

Ca parte a dezvoltării ING, în anul 2019 banca a lansat un produs de credit ipotecar cu o perioadă de dobândă fixă de 7 ani datorită unei maturizări a pieţei.

„Creditul ipotecar cu dobândă fixă de 7 ani este un produs pe care ne-am dorit să îl lansăm de ceva vreme, dar nu am considerat că piaţa era pregătită încă la momentul respectiv. Acum considerăm că piaţa este pregătită, mai ales că oferă o siguranţă că rata la credit nu se schimbă în acei 7 ani“. Ea a explicat în continuare că o perioadă mai lungă de dobândă fixă nu ar fi fost permisă de piaţa de capital din perspectiva structurii produsului.

Din perspectiva de asigurare a lichidităţii, ponderea veniturilor recurente la ING din totalul pasivului este mare, mai ales că numărul clienţilor care au salariile la bancă este aproape de un milion. „Dacă ne uităm în numărul clienţilor, avem un număr de clienţi activi de aproximativ 1,4 milioane, ne apropiem vertiginos de cifra de un milion de clienţi cu salarii la ING. La momentul actual, este adevărat că există multă lichiditate în sistemul bancar inclusiv la noi şi trebuie să ne străduim cât mai tare să creştem gradul de intermediere financiară şi să credităm cât mai mult populaţia şi companiile“.

IMM-urile reprezintă un segment pe care ING s-a concentrat puternic în urmă cu 5 ani. „IMM-urile reprezintă segmentul pe care l-am abordat cel mai recent şi nu am dat înapoi. Suntem într-un proces de învăţare şi facem ajustări pe parcurs. Poate că anumite filtre care înainte conduceau la aprobarea unui credit, acum nu mai duc la acordarea ace­lui credit, dar nu este vorba de o încetinire“.

În prezent, nu sunt foarte multe oportunităţi de investiţii şi nici sectorul de stat nu a furnizat destul posibiltăţi, dat fiind accentul pus pe diferite forme de majorări, lasând zone importante „mai văduvite“.

„În zona multinaţionalelor nu sunt foarte multe proiecte, dar se finanţează adesea prin intermediul companiilor mamă. Drept pentru care au lipsit puţin proiectele din această zonă. Din estimările noastre mai există încă pe atât creditare în România pentru companiile multinaţionale prezente, câte credite avem noi ca bănci localeî.

Din punctul de vedere al economiei, şefa ING Bank apreciază că sunt anumite circumstanţe care pot duce la o decelerare mai accentuată sau moderată, dar nu înseamnă că se va ajunge la o criză.

„Este o decelerare rezonabilă după o perioadă de creştere accelerată a ultimilor ani. Din contextul internaţional tot timpul pot să apară temeri precum războiul comercial, iar acum vorbim de coronavirus. Suntem o economie deschisă şi efectele se resimt şi în România. Pe scena politică vedem o anumită decuplare a economiei. În anii trecuţi au fost destul turbulenţe, dar economia a continuat. Acum este o perioadă de incertitudine politică care nu încurajează pieţele financiare, dar sperăm că îşi va gasi finalitatea mai curând pentru a nu influenţa foarte mult negativî, a spus CEO-ul ING Bank.

Creşterea băncii olandeze este organică, urmând acelaşi curs stabilit încă de la început.

ÑAm demonstrat că putem creşte organic şi acesta este şi planul nostru de acum în colo. Avem masa plină cu tot felul de proiecte aşa că o achiziţie pentru noi nu este o prioritate. La un moment dat dacă ar fi un activ, sau o bancă care să prezinte o sinergie cu banca noastră şi care ar face sens strategic, am fi datori să ne uitam, dar nu este scenariul nostru de bază.î

Mihaela Bîtu este de 26 de ani în sectorul bancar. Ea deţine funcţia de CEO al Băncii din luna iulie a anului 2019, moment în care l-a înlocuit la şefia ING pe Michal Szczurek, polonezul care a condus banca timp de şapte ani şi care deţine acum funcţia de director al operaţiunilor de retail ale ING Asia. Mihael Bîtu a fost promovată pe poziţia de CEO după circa un deceniu în care a fost director general adjunct, coordonând operaţiunile corporate ale ING.

ING Bank România a raportat un profit net de 599 mil. lei în primele nouă luni din 2019, cu 13,2% mai mult faţă de perioada similară a anului precedent şi un volum al creditării de 26,9 mld. lei.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.