ZF Live Ionel Dancă, şeful cancelariei prim-ministrului: Avem astăzi 3 mld. euro în granturi pentru companii. În maxim o lună se aprobă OUG

2 iul 2020 Autori: Robert Manea , Răzvan Botea

Guvernul a venit săptămâna aceasta cu un plan de relansare economică în valoare de 100 mld. euro pe 10 ani.

Ionel Dancă, şeful cancelariei prim-ministrului, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live că cele 3 mld. euro, reprezentând ajutor în granturi pentru asigurarea lichidităţii pentru companii, sunt disponibile în acest moment. Ordonanţa de urgenţă este redactată, iar săptămâna viitoare va fi dezbătută în şedinţa de guvern.

„În prima parte a programului veţi vedea măsuri de sprijin sub formă de granturi care sunt disponibile acum, începând cu această lună şi până la sfârşitul anului, companiile au acces la aceste fonduri pe care le-am disponibilizat prin măsura flexibilizării între programele operaţionale existente. Avem aşadar această sumă disponibilă de aproximativ 3 mld. euro sub formă de granturi. Până la sfârşitul acestei luni granturile vor fi disponibile pentru întreprinzători”, a spus el la ZF Live.

Banii reprezintă ajutor pentru asigurarea capitalului de lucru pentru repornirea activităţilor economice afectate, schemă de ajutor pentru activităţi de comerţ, granturi pentru investiţii. Ionel Dancă a spus că Ordonanţa de Urgenţă pentru aceste măsuri a fost redactată de Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Fondurilor Europene şi că săptămâna viitoare va fi discutată în şedinţa de guvern. Măsurile fac parte din planul de relansare economică.

„Aici suntem cu toate procedurile în faza finală de aprobare, ceea ce înseamnă granturi de repornire pentru microîntreprinderi, HoReCa etc. sunt derulate de Ministerul Economiei. Ordonanţa de urgenţă a fost elaborată împeună cu Ministerul Fondurilor Europene, este deja pe circuit şi sperăm ca săptămâna viitoare să intre în şedinţă de guvern. Aşa cum a anunţat premierul, toate actele normative pentru această linie de programe vor fi aprobate în această lună”, a mai spus Ionel Dancă la ZF Live.

În ceea ce priveşte anumite granturi de investiţii, nu este nevoie de un act normativ, ci doar de publicarea ghidului solicitantului, a mai spus Ionel Dancă.

„Pentru granturile de investiţii unde vorbim de supracontractare pentru microîntreprinderi şi de supracontractate pentru competitivitatea IMM-urilor de până la 550 mil. euro la care se adaugă o nouă linie de granturi, aici nu este nevoie de act normativ, este vorba doar de aprobarea ghidurilor solicitantului, care sunt deja finalizate şi vor fi publicate în această lună.”

Guvernul a venit săptămâna aceasta cu planul de relansare a economiei româneşti. Prima parte a planului prezintă măsuri sub formă de granturi pentru companiile din România, pe partea de asigurare de lichiditate, păstrarea angajaţilor, investiţii în digitalizare.

„Sunt diverse măsuri. Dacă luăm microgranturile de 2.000 de euro pentru SRL-urile fără angajaţi. Întreprinzători care practic trăiesc din dividende şi ei la rândul lor au avut de suferit în această perioadă. Aceste granturi se vor acorda în baza unor criterii minimale, respectiv cifra de afaceri din anul anterior, activitatea desfăşurată în anul anterior şi se vor acorda la cerere”, a mai spus Ionel Dancă.

În ceea ce priveşte măsurile pentru asigurarea capitalului de lucru pentru repornirea activităţii IMM-urilor, un program cu un buget de 350 mil. euro, procedura pentru obţinerea fondurilor este asemănătoare programului pentru sprijinul microîntreprinderilor. „Cealaltă schemă, pentru HoReCa, turism, în valoare de 350 mil. euro în funcţie de cifra de afaceri a fiecărei companii, grantul poate ajunge până la 125.000 de eruo pentru fiecare companie şi aici sunt cheltuieli de achiziţie a stocurilor, plata furnizorilor, a chiriilor. Deci şi aici sunt granturi de repornire, nu vorbim de proiecte de investiţii. Este o procedură simplă.”

Tot în prima parte a planului de relansare este menţionat un ajutor în valoare totală de 550 mil. euro pentru reconversia IMM-urilor, însă procedura de obţinere a fondurilor este diferită, în măsura în care banii se acordă în funcţie de proiectul de investiţii.

„În ceea ce priveşte reconversia IMM-urilor este un program mai amplu. Acolo procedura se va aplica printr-un punctaj pentru planul de afaceri, pentru proiectul de investiţii.” 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.