ZF Live. Cristina Tirifon, director general al Fire Protection Engineering: Se vede o responsabilizare a proprietarilor de clădiri după Colectiv

6 mar 2018 Autor: Roxana RosuAccidentul din clubul Colectiv a schimbat percepţia proprietarilor de clădiri asupra pericolelor legate de incendii, vân­zările de produse care previn sau limitează efectele acestor evenimente fiind în creştere, spune Cristina Tirifon, director general al Fire Protection Engineering, producător local de trape de evacuare de fum.

„După Colectiv, s-au responsabilizat foarte mulţi, s-a văzut o creştere a vânzărilor. Înainte, mulţi încercau să se descurce, să obţină autorizaţia de construire fără să monteze trape de evacuare. Firmele străine sunt mai responsabile decât cele româneşti. Ele au o legislaţie veche în domeniu, au deja o tradiţie. La noi e totul la început, de 15 ani se amplasează trape de fum“, a spus Cristina Tirifon la ZF Live.

Fire Protection Engineering, firmă fondată în urmă cu cinci ani, vinde propriul prototip pentru trape de evacuare de fum, certificare europeană. Pe piaţa locală existau la acel moment 11-12 furnizori de trape de fum, nimeni nu producea local.

Investiţia iniţială s-a ridicat la 40.000 de euro, în prototip şi testare, firma vânzând în ultimul an şi jumătate câteva sute de trape. Cel mai mare proiect derulat de firmă a fost de 40.000 euro, la o hală de producţie de lângă Bucureşti. „Businessul poate ajunge la 2-3 mil. euro în România. Am început să şi exportăm. Am avut un proiect în Franţa, printr-un investitor român care are acolo o hală de producţie şi a ales să cumpere din ţară trapele, şi unul în Polonia.“

Anul acesta, firma a câştigat un proiect cu finanţare europeană de 260.000 euro, din care Fire Protection Engineering asigură 60.000 euro. Fondurile vor fi folosite pentru o hală de producţie, care va permite reali­zarea integrală a trapelor, fără externalizarea unor procese.

„O parte din procesul de producţie este externalizat, dar vrem să facem tot procesul de producţie la noi. Vrem să dezvoltăm şi alte produse. Avem deja un prototip cu care intrăm pe piaţă în 2-3 luni. Este un produs complementar, un luminator continuu. Apoi urmează să îi punem şi lui trapă de evacuare fum.“

Preţul trapelor de evacuare fum montate pe acoperiş porneşte de la 500 euro pentru dimensiunea minimă şi ajunge la 1.300 euro, dar depinde şi de numărul comandat. Marja firmei este de 20-30%, dar ar putea creşte după integrarea tuturor proceselor de producţie.

Cristina Tirifon a explicat că, cel mai des, la incendii pierderile de vieţi omeneşti sunt cauzate de inhalarea de fum şi gaze toxice, dar acestea se pot evacua extrem de rapid dacă respectiva clădire are trape montate.

„Când apare incendiul, căldura urcă, şi trapele au o fiolă de alcool care se sparge şi  se deschide instantaneu. Temperaturile sunt presetate, de obicei la 68 de grade acolo unde sunt oameni. În două secunde trapele se deschid.“ La spaţii intens populate, trapele trebuie să se deschidă înainte de a porni sprinklerele, pentru a salva oamenii. La hale industriale, pornesc întâi sprinklerele şi după aceea trapele de fum.

„Se vede o schimbare de mentalitate. Acum suntem sunaţi de proprietari să ne ducem să facem mentenanţa, cam 20-35 euro pe trapă. Avem o clădire cu peste 100 de trape, unde costurile ajung cam la 1.300 de euro. La clădiri mici, costul este de 100-150 de euro.“

Clienţii firmei sunt de obicei antreprenori generali sau producătorii de acoperişuri.

În ceea ce priveşte situaţia pieţei în general, antreprenoarea spune că blocurile noi sunt dotate cu trape de evacuare fum deasupra casei scărilor, la fel şi spaţiile comerciale şi de birouri sau cele industriale, dar nu ştie dacă în barurile sau cluburile din centrul vechi există astfel de produse. „Nu am pus trape de fum în centrul vechi. Se poate să fie folosite alte metode, să nu permită spaţiile astfel de trape.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.