ZF Live: Adrian Dumitraşcu, Cobotware: În doi ani vom ajunge la afaceri de peste 1 mil. euro. Costul unui „cobot” poate ajunge la preţul de 25.000, iar achiziţia poate fi amortizată în decursul unui an, plus-minus trei luni

3 ian 2018 Autori: Alexandra Cepăreanu , Ioana Nita

Compania locală Cobotware, specializată  în implementarea de soluţii robotice în fa­brici, mizează pe afaceri de un milion de euro în 2020 după investiţia iniţială de 50.000 euro realizată anul trecut. Start-up-ul dezvoltă aplicaţia şi compune procesul de lucru pentru a putea integra „coboţii” (roboţi colaborativi) în companii. Partea de dezvoltare implică mai multe meserii, cum ar fi inginerie, automatizare şi programare a robotului.

„Practic scopul nostru este să adăugăm valoare acelor procese de fabricaţie în care roboţii pot să lucreze împreună cu oamenii împărţind acelaşi spaţiu de lucru”, a explicat Adrian Dumitraşcu, director general al Cobotware, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Costul unui „cobot” poate ajunge la preţul de 25.000, iar achiziţia poate fi amortizată în decursul unui an, plus-minus trei luni. Un braţ care manipulează un produs dintr-o parte în alta poate să aibă între 500 mm şi 1,3 metri.

Tehnologia este dezvoltată de Universal Robots, compania care a creat aceşti roboţi, şi permite dezvoltarea de aplicaţii în care robotul lucrează alături de om, adică preia sarcinile repetitive pe care omul le face în mod curent.

„Un astfel de proiect poate pleca de la suma de 50.000 de euro, pentru cea mai mică aplicaţie, iar pentru una mai mare depinde de numărul de roboţi care se alimentează, ne referim la partea de implementare”, a menţionat el.

„Coboţii” lucrează mult mai rapid decât oamenii, lucru care face ca volumul de producţie să crească. Astfel, compania vinde mai multe produse de o calitate superioară şi prin asta îşi măreşte profitul. În astfel de situaţii, Adrian Dumitraşcu susţine că salariile angajaţilor care lucrează în astfel de companii ar trebui să crească datorită profitabilităţii „coboţilor”.

„Am întâlnit companii cu 10 angajaţi care au apelat la «coboţi» pentru a mări linia de producţie din companie. Era o firmă care făcea componente pentru industria de bunuri de larg consum”.

Compania Cobotware lucrează pentru industria auto-moto, bunuri de larg consum şi industria farma. „Cel mai interesant proiect a fost pe o linie de fabricaţie unde a trebuit să ne sincronizăm cu foarte multe ehipamente din industria auto”.

Adrian Dumitraşcu este de părere că în România o să crească numărul de „coboţi” integraţi în industrie, „după un studiu, în România lucrează  11 roboţi la un număr de 10.000 de angajaţi, iar în Germania, avem un număr de 300 de roboţi la acelaşi număr de angajaţi”.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.01.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.