ZF IT Generation. Matei Dumitrescu, angel investor: Investesc mai degrabă într-o soluţie care rezolvă o problemă reală, decât în inovaţie

10 dec 2019 Autor: Ioana Nita

„Am investit în circa 20 de start-up-uri până acum, inclusiv opt start-up-uri tech din Silicon Valley.“  

Un start-up trebuie să rezolve o problemă reală, o nevoie reală pentru o anumită categorie de persoane sau segment din piaţă pentru a fi atractiv în faţa investitorilor, echipa care pune bazele start-up-ului fiind mult mai importantă decât ideea de business în sine, consideră Matei Dumitrescu, angel investor, vicepreşedinte TechAngels România şi directorul Commons Accel. 

„Echipa este cea mai importantă. Ideea de business poate fi replicată sau schimbată. O idee nu înseamnă nimic câtă vreme nu este executată. Ai nevoie de o echipă care să ştie să o pună în practică. În afară de echipă mai este şi identificarea clară a problemei. Start-up-ul trebuie să rezolve o problemă reală, o nevoie reală. Investesc mai de­grabă într-un astfel de start-up decât într-o inovaţie“, a spus el în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Matei Dumitrescu a intrat în antreprenoriat în jurul vârstei de 20 ani, punând concomitent bazele a două bu­sinessuri: o companie de software, Graal Soft, şi un studio de muzică. Dintre acestea, doar businessul Graal Soft mai este activ şi în prezent.

Treptat, el a început să se implice şi în alte businessuri în calitate de inves­titor, odată cu parcurgerea unui pro­gram pentru start-up-uri din străinătate.

„În 2012 am intrat în Coşul de le­gume - afacere în zona de agricultură or­ga­nică. Ca partener în acest business, am fost chemat în programul Invest­ment Ready Academy din Viena. Acolo am văzut o altă lume. Pe vremea aceea la noi nu se vorbea de start-up-uri, in­ves­tiţie, coaching sau mentoring. Acolo am învăţat cam totul despre ceea ce în­seam­nă ecosistemul pentru start-up-uri.“

Astfel, Matei Dumitrescu a mentorat o serie de echipe cu idei de business din România, contribuind la dezvoltarea ecosistemului de start-up-uri local, inclusiv prin susţinere financiară. Până acum, el a investit în total în circa 20 de start-up-uri, atât din România, cât şi din afara ţării.

„Anul trecut am investit în opt start-up-uri tech din Silicon Valley câteva zeci de mii de euro într-un fond mai mare. În total s-au adunat 2 milioane de dolari de la 14 angel investors şi un fond de investiţii mare”, a explicat el.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.