VIDEO ZF Esenţial în business. Bogdan Văduva, KPMG: Vom vedea o tranzacţie foarte mare în domeniul energiei în următoarea perioadă

18 nov 2019 Autor: Adelina Mihai

Piaţa de fuziuni şi achiziţii, evaluată undeva la 3-4 miliarde de euro pe an, trece printr-o perioada de efervescenţă, având în vedere că în prezent există multe tranzacţii aflate în plin proces de execuţie. În ce domenii există în prezent dosare de tranzacţii pe masa consultanţilor?

”Anul 2019 a fost un an bun, un an încărcat, dar finalul de an ne ţine nu ocupaţi, ci foarte ocupaţi. Sunt tranzacţii în mai multe domenii, la care lucrăm în prezent, cele mai importante sunt în zona de servicii medicale, în zona de FMCG, dar şi în zona de energie. Poate ne aşteptăm să vedem dacă nu anul asta, poate anul următor, tranzacţii care să depăşească 500 de milioane de euro”, a explicat Bogdan Văduva, partener, deal advisory în cadrul companiei de audit şi consultanţă KPMG, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Esenţial în business.

Cea mai mare tranzacţie în care au fost implicaţi consultanţii KPMG a fost pe zona de cumpărare, tranzacţia în care consultanţii KPMG au asistat Allianz Capital Partners în achiziţia unui pachet minoritar în E.ON. Pe partea de vânzare au fost mai multe tranzacţii, iar cele mai recente au fost vânzarea producătorului de materiale de construcţii Somaco de către Oresa, iar cumpărătorul a fost Lafarge Holcim. De asemenea, KPMG a asistat un grup de antreprenori, într-o tranzacţie mare în zona de retail – Optiblu - companie care a fost achiziţionată de un fond de investiţii, Innova.

”Chiar recent am făcut o analiză pentru unul dintre clienţii noştri, care vrea să intre în România şi care ar reprezenta o primă mare investiţie în România. Şi am făcut o analiză a tranzacţiilor din ultimii 20 de ani, iar de la privatizarea BCR care a fost o tranzacţie foarte mare şi alte câteva mari privatizări în domeniul energiei, nu au fost foarte multe tranzacţii mari în România. Doar achiziţia de către Mid Europa a retailerului Profi a mai fost o mare tranzacţie în zona aşteptărilor de peste 500 milioane de euro. Noi credem că în domeniul energiei o să vedem o tranzacţie foarte mare în viitorul foarte apropiat”.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.