ZF Live Bogdan Belciu, Boston Consulting România: România are avantajul poziţiei geografice şi al forţei de muncă ieftine pentru atragerea investiţiilor în contextul relocării lanţurilor de aprovizonare în Europa

29 iun 2020 Autor: Răzvan Botea

♦ România va reveni din punctul de vedere al PIB la un nivel anterior crizei în cel mai bun caz în 2022 ♦ Probabil 18 luni vom avea o revenire graduală.

Bogdan Belciu, partener la Boston Consulting România, una dintre cele mai mari companii de consultanţă la nivel mondial, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live că România are avantajul poziţiei geografice şi al forţei de muncă ieftine în contextul în care companiile europene caută să restrângă lanţurile de aprovizionare.

„Vedem o tendinţă destul de mare de a scurta lanţul de aprovizionare, de a se muta mai aproape de clienţi, de a căuta un back-up. România rămâne în continuare o ţară atractivă prin prisma locaţiei şi prin prisma unor costuri salariale care, deşi au crescut destul de mult, nu sunt totuşi la fel de mari ca cele din vestul Europei”, a spus Bogdan Belciu la ZF Live.

Rămâne de văzut totuşi în ce măsură va fi România capabilă să convingă investitorii să vină spre piaţa locală: „Rămânem în continuare o ţară care este atrac­tivă din punctul de vedere al relocării pro­ducţiei. Rămâne de văzut cum vom reuşi să stimulăm aceste investiţii, încre­derea pe care vom reuşi să o comunicăm investitorilor, eventualele facilităţi pe care le putem mobiliza.“ Legat de revenirea economică după criza generată de coro­na­virus, Bogdan Belciu crede că, într-un scenariu optimist, economia României va ajunge la nivelul din 2019 în 2022. „Eu cred că în România se va reveni din punc­tul de vedere al PIB la un nivel anterior crizei în cel mai bun caz în 2022. Probabil 18 luni vom avea o revenie graduală.”

El a mai spus că modul în care îşi va reveni economia românească depinde în mare măsură de eficienţa măsurilor de susţinere a economiei, dar şi de modul în care vor reacţiona în continuare companiile şi consumatorii. „Legat de revenirea economică nu cred în acea variantă de revenire rapidă, în V, V prelungit sau U sub o oarecare formă. Probabil că anul viitor vom începe să simţim o revenire economică, dar unde se va stabiliza depinde de câţiva factori: primul este evoluţia sistemului de sănătate, apoi eficienţa măsurilor de susţinere a economiei. Al treilea factor este modul în care vor reacţiona companiile şi consumatorii“.

 

Ce a mai spus Bogdan Belciu

♦ Impactul crize diferă în funcţie de industrie. Au fost industrii care au fost afectate mai puţin, cum ar fi farma, curierat rapid şi alte zone care au continuat să meargă bine, poate unele zone să meargă mai bine.

♦ Pe de altă parte, există o serie de industrii care au fost puternic afectate de criză. Industria auto, de exemplu, tot ce înseamnă petrol şi gaze, industria pelucrătoare de metale, nu mai vorbim de HoReCa, tot ce e legat de turism, companii aeriene şi aşa mai departe. HoReCa nu are o pondere importantă în PIB, dar nici neglijabilă.

♦ Eu m-aş aştepta la un impact al crizei în economie semnificativ anul acesta, comparabil sau poate mai rău cu cel din criza financiară anterioară şi o revenire graduală în cursul anului viitor, viteza de revenire fiind dependentă de acei factori.

♦ Este adevărat că în România situaţia bugetară nu permite foarte mult. Ideal ar fi ca acel puţin pe care ni-l putem permite să-l orientăm foarte bine. Ar trebui să vedem care sunt zonele în care returnul va fi cel mai bun.

♦ Cred că înlocuirea şomajului tehnic cu acel sistem de muncă kurzarbeit, s-ar putea să aibă un impact important.

♦  După părerea mea, în perioada următoare este important să ne concentrăm pe câteva direcţii: prima este că există un potenţial foarte mare pentru investiţii în digitalizare. Digitalizarea noastră ca şi naţiune, dar şi digitalizarea în mediul privat.

♦ Ar fi nevoie de un program foarte clar de investiţii în anumite zone de producţie pentru companii mari care au deja prezenţă aici şi ar putea să tragă după ele mai multe zone. M-aş mai gândi la finanţarea unor programe de digitalizare.

♦ În condiţile unei limitări bugetare, probabil că efectele măsurilor se vor vedea în timp. Investiţiile poate că nu îşi vor produce efectele mâine, dar ar putea să înceapă mâine.

♦ Cred că vom vedea în viitorul apropiat companii care vor lua măsuri de austeritate care în sine vor avea un impact economic. Companiile ar trebui să se uite mai puţin la tabloul macroeconomic de ansamblu, şi să se uite la ele cam ce ar putea face: trebuie să luăm nişte măsuri rapide, din punctul de vedere al optimizării cashflow-ului şi costurilor, pentru a avea disponibilitate pentru investiţii în zonele cu potenţial.

♦ Noi am crescut ca şi companie de 5 ori în ultimii 15 ani şi de trei ori în ultimii 5 ani. În Europa Centrală şi de Est creşterea a fost şi mai mare. Cred că este un potenţial mare în piaţa românească.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.