#trebuiesarepornimbusinessul. Răzvan Dobre, hotel Nyota Mamaia: România poate profita de această perioadă pentru a atrage turişti din ţările mai puţin afectate de pandemie

22 mai 2020 Autor: Mădălina Panaete

„Suntem toţi în aşteptarea unor reglementări privind accesul turiştilor în hoteluri în această vară. Noi toţi suntem pregătiţi să deschidem în jurul datei de 1 iunie, însă nu prea ştim toate regulile“.

Răzvan Dobre, managerul hotelului de patru stele Nyota din Mamaia, unitate deschisă după o investiţie de 7 milioane de euro, crede că România poate profita de această perioadă şi poate face acorduri cu diverse ţări pentru circulaţia liberă a turiştilor astfel încât să atragă vizitatori străini care alegeau alte destinaţii precum Spania sau Italia, puternic afectate de pandemie. 

De exemplu, Bulgaria şi Grecia au ajuns la un astfel de acord prin care cetăţenii celor două ţări pot călătorii fără să stea în carantină după ce au ajuns în cealaltă ţară, conform publicaţiei bulgarie Novinite.

„Este o şansă pentru noi care poate fi exploatată, dar ţine de autorităţi şi de ce hotărăsc ele privind securitatea turiştilor şi a noastră. Pentru că venind din alte părţi în România îşi asumă un risc şi autorităţile pentru persoanele care pot fi infectate. Orice acord care ne poate aduce turişti mai mult este binevenit. Noi suntem dezamăgiţi că nu mai vin turişti străini, de exemplu din Marea Britanie, Spania sau Germania“, a spus managerul în cadrul rubricii audio ZF 15 minute cu un antreprenor. El conduce încă de la deschidere, în 2018, hotelul de patru stele, care are 73 de spaţii de cazare.  Anterior, el a fost directorul de vânzări al hotelului de cinci stele Vega. „Suntem toţi în aşteptarea unor reglementări privind accesul turiştilor în hoteluri în această vară. Noi toţi suntem pregătiţi să deschidem în jurul datei de 1 iunie, însă nu prea ştim toate regulile. Toţi ne gândim să deschidem ca să trecem peste acest sezon cu pierderi minime şi să vedem cum ne pregătim pentru anul viitor“.

El spune că deşi autorităţile discută în această perioadă regulile pe care trebuie să respecte hotelurile în contextul pandemiei de COVID-19, hotelul nu a mai aşteptat şi deja a luat măsuri pentru siguranţa turiştilor şi a angajaţilor.

„Probabil că măsurile pe care autorităţile le vor impune vor fi cam aceleaşi, dar nu prea ştim acum exact data la care să deschidem. Noi sperăm ca sejurul unui turist să arate ca până acum, cu relaxare şi voie bună, însă diferenţa va fi legată de măsurile de siguranţă: turistul va întâlni la tot pasul dezinfectant, va întâlni anunţuri legate de măsuri pentru siguranţa lui, legate de accesul lui (de exemplu în lift vor putea intra doar persoane din aceeaşi cameră), la terase trebuie să respecte distanţa aceea minimă“.

Anul trecut, hotelul a fost deschis în 20 aprilie şi a fost cel mai bun an pentru unitatea de cazare, iar conducerea hotelului aştepta ca anul acesta să fie şi mai bun.

„Începutul lunii mai era plin cu petreceri şi apoi cu multe evenimente şi conferinţe care se simţeau clar în gradul de ocupare, iar anul acesta chiar dacă pierdeam de exemplu doar luna mai, e o lună foarte importantă“. Anul trecut, pe tot sezonul hotelul a avut un grad de ocupare mediu de circa 60%, gradul de ocupare fiind mai mic în aprilie, mai, septembrie şi un grad de ocupare mai mare în iulie şi august.

„Avem rezervări pentru luna iunie, mai ales pentru a doua parte a lunii. Noi am anunţat că o să deschidem pe 5 iunie şi avem rezervări şi pentru primul weekend şi pentru următorul. Însă, deocamdată sunt rezervări negarantate, clienţii îşi pot anula rezervările cu 48 de ore înainte tocmai pentru că nu este clar dacă putem caza clienţi până pe 15 iunie“. Pe de altă parte, Răzvan Dobre spune că hotelul are pentru iulie şi august rezervări comparabile cu cele de anul trecut în aceeaşi perioadă. El crede că turiştii vor alege mai degrabă să vină pe litoral având în vedere că multora le este frică să plece în străinătate. De asemenea, el crede că nu se vor mai deschide cluburile în această vară iar în acest caz turismul de weekend va mai scădea, iar sejururile vor fi mai lungi. În plus, va creşte numărul de turişti în iulie şi august, dacă luna iunie va începe timid pentru turismul de pe litoral.

„Noi suntem destul de optimişti. Estimăm un grad de ocupare de 60-70% pentru că nu va fi clar un grad de ocupare în iulie şi august ca în anii trecuţi, decât dacă totul decurge în regulă legat de ce se întâmplă cu pandemia. Dacă totul decurge normal şi scade numărul de infectări atunci lumea va veni la mare“.

Răzvan Dobre afirmă că tarifele sunt la acelaşi nivel ca anul trecut pentru vârful sezonului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.05.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.