Cristian Taban, director executiv al clinicilor dentare Dent Estet: Nu excludem ca în a doua parte a anului să reîncepem discuţiile pentru extindere în alte oraşe din ţară

18 iun 2020 Autor: Georgiana Mihalache

♦ După două luni de suspendare a activităţii, clinicile dentare au început să primească pacienţi din 15 mai, odată cu ridicarea restricţiilor ♦ Dent Estet a avut încasări mai mari în prima lună de la deschidere (15 mai – 15 iunie) faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut≥

Dent Estet, cel mai mare jucător din piaţa medicinei dentare, a reluat activitatea începând cu 15 mai, după două luni în care autorităţile au suspendat activitatea pentru această piaţă şi în prima lună a depăşit încasările din aceeaşi perioadă a anului trecut, a spus pentru ZF Cristian Taban, director executiv al Dent Estet. 

Nu sunt excluse nici investiţiile în extindere pentru a doua parte a anului, în funcţie de cum va evolua situaţia crizei sanitare.

„În prima lună de când s-au deschis clinicile pentru toate tratamentele (15 mai – 15 iunie) am avut încasări peste anul trecut, încadrându-ne în această perioadă în planul iniţial pentru anul acesta. A fost foarte important că am păstrat legătura continuu cu pacienţii pe perioada lockdown-ului, astfel încât atunci când s-au redeschis clinicile, aceştia s-au întors la tratamentele pe care le puseseră „pe hold” în cele două luni”, a explicat Cristian Taban.

Grupul Dent Estet are zece clinici stomatologice în Bucureşti, Timişoara şi Sibiu, pentru toate categoriile de vârstă. De altfel, Oana Taban, de profesie medic stomatolog, fondatoarea businessului, a mizat pe dezvoltarea în paralel cu businessul pentru adulţi şi a clinicilor pentru copii, destinate exclusiv tratamentului celor mici. În 2016, pachetul majoritar de 60% din acţiuni a fost preluat de MedLife, cel mai mare operator din sfera serviciilor medicale private.

În prima lună de la redeschidere, Dent Estet a avut atât pacienţii care urmau deja tratamente în cadrul clinicilor, cât şi pacienţi noi, iar reprezentantul companiei spune că nu a întâlnit probleme grave la pacienţii existenţi ai clinicilor, însă în cazul celor noi se observă că perioada de suspendare a tratamentelor a afectat sănătatea dentară a acestora.

„Avem ani de zile de când explicăm pacienţilor importanţa sănătăţii dentare pentru întreg organismul. În condiţiile în care se păstrează la nivel naţional o libertate de profesare a medicinei dentare şi nu mai apar reglementări care să oprească anumite proceduri, în condiţii de securizare a protocoalelor de dezinfecţie, sterilizare, triaj, ne aşteptăm să ne îndeplinim bugetul pe anul acesta, cel puţin pentru lunile în care profesăm”, a mai spus Cristian Taban.

El a explicat că şi înainte de pandemia de COVID-19 protocoalele în clinicile stomatologice erau riguroase, iar ce se întâmplă acum diferit este că pacienţii care urmează să treacă prin tratamente stomatologice complexe sunt testaţi pentru a depista infecţia cu noul virus. De asemenea, şi medicii sunt testaţi pentru a determina anticorpii, teste realizate în cadrul MedLife, grupul din care face parte Dent Estet.

Reluarea activităţii îi determină pe reprezentanţii Dent Estet să se gândească inclusiv la investiţii pentru a doua parte a anului, după ce până acum compania se extindea cu noi clinici anual.

„Din punctul de vedere al investiţiilor – deşi perioada aceasta ne-a încetinit strategia de dezvoltare naţionala pe care ne-o propusesem pentru acest an, nu excludem ca în a doua parte a anului să  reîncepem discutţile pentru extindere în alte oraşe din ţară”, a mai spus Cristian Taban.

­Dent Estet a trecut în 2018 de pragul de 10 mil. euro afaceri şi controlează 10 clinici în Bucureşti, Sibiu şi Timişoara, activeând într-o piaţă puternic fragmentată, cu peste 15.000 de cabinet, însă care nu sunt structurate în jurul unui grup.

Domeniul stomatologiei a avut o creştere de 30% în perioada 2017-2018, potrivit datelor din bilanţul celor peste 6.000 de firme care au ca domeniu de activitate asistenţa stomatologică. Raportat la această creştere, în 2019 cifra de afaceri a acestor jucători a depăşit 2,2 mld. lei, din calculele ZF raportate la un avans similar cu anul anterior.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.