Fiscalitate

Veşti bune pentru milioane de români: Salariaţii vor primi un nou tip de beneficiu netaxabil

20 aug 2019 Autor: Alexandru Nanu

Conform celui mai recent proiect de ordonanţă iniţiat de MFF (Ministerul Finanţelor Publice), salariaţii din România pot primi un ajutor financiar pentru adopţie, din partea angajatorului, nu sunt impozabile, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu se cuprind în baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pus recent în dezbatere publică, prevede o serie de noi modificări, printre care şi ajutorul de adopţie.

„Ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere/adopţie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, cât şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihnă, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă”, scrie în proiectul de ordonanţă al MFP.

Aceste ajutoare nu vor fi supuse impozitării pe venit şi nici a contribuţiilor sociale.

În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos nu depăşeşte 150 lei:

- Cadouri oferite salariaţilor cât şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase,

- Cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie,

- Cadouri oferite salariaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zile de 1 iunie.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de ordonanţă trebuie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.