Revoluţie la ANAF: Fiscul vrea să introducă SAF-T pentru toţi operatorii economici

11 iun 2019 Autor: Alexandru Nanu

ANAF intenţionează ca până la sfârşitul anului următor să introducă pentru toţi operatorii economici sistemul SAF-T (Implementarea Fişierului Standard de Audit). Prin implementarea proiectului pentru „Consolidarea capacităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a susţine iniţiativele de modernizare”, ANAF va avea următoarele obiective:

1. Analiza activităţilor A.N.A.F., precum şi însuşirea bunelor practici în materie de administrare fiscală;

2. Implementarea Fişierului Standard de Audit (SAF-T) reprezentând o structura standardizată a informaţiilor relevante pentru controalele fiscale în vederea reducerii costului conformării pentru societăţi;

3. Formularea de propuneri de amendare a legislaţiei primare şi secundare privind obligaţia contribuabilului de a depune Fişierul Standard de Audit;

4. Îmbunatăţirea cunoştinţelor şi abilităţilor personalului din cadrul A.N.A.F. privind utilizarea aplicaţiei informatice şi a metodologiei specifice.

La îneputul acestei luni noul preşedinte al ANAF, Mirela Călugăreanu, a anunţat că a elaborat, împreună cu Ministerul Finenţelor, un plan de măsuri care vizează o eficientă şi corectă colectare a veniturilor bugetului general consolidat, dar şi transformarea agenţiei într-o instituţie transparentă şi eficientă.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacităţii A.N.A.F. de a susţine iniţiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizeaza procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fişier standard internaţional de audit pentru toţi operatorii economici, conform documentului oficial.

„Obiectivele pe care le avem în vedere sunt în principal următoarele: asigurarea unor servicii de calitate în relaţia cu contribuabilii, simplificarea mecanismelor de administrare fiscală care să susţină atât conformarea la declararea obligaţiilor fiscale, cât şi conformarea la plata obligaţiilor fiscale. De asemenea un rol important o să îl acordăm prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi încercăm prin înfiinţarea unor structuri noi în cadrul ANAF asigurarea unui tratament diferenţiat acordat contribuabililor din România în funcţie de comportamentul lor fiscal”, a spus Călugăreanu.

Data de începere a proiectului a fost 14 decembrie 2018 şi are o perioadă de implementare de 24 de luni.

Pentru acest proiect, ANAF a reuşit să acceseze fonduri UE în valoare de 84,700,017.03 lei, din care 71,134,346.12 lei sunt fonduri nerambursabile de la UE şi suma de 13,565,670.91 lei reprezintă cofinanţarea din fondurile ANAF.

Prin implementarea acestui proiect, ANAF se aşteaptă ca Fişierul Standard de Audit (SAF-T) implementat, reprezentând o structură standardizată a informaţiilor relevante pentru controalele fiscal, să reducă costulul conformării societăţilor.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.