Andreea Mitiriţă, partener, PwC România: Eliminarea unor titulari din lista celor care trebuie să plătească contribuţia de 2% la ANRE este ajutor de stat şi nu cred că poate fi aprobată de Comisia Europeană

28 mar 2019 Autor: Alex Ciutacu

Documentul care propune modificarea OUG 114 prevede eliminarea titularilor pe bază de cărbune şi cognerare din lista celor care ar trebui să plătească o contribuţie de 2% din cifra de afaceri către ANRE, însă acesta este considerat ajutor de stat şi trebuie să primească aprobarea Comisiei Europene – dar nu are neapărat fundamentele necesare, explică Andreea Mitirţă, partener, Departamentul de taxe şi consultanţă juridică din PwC România.

„Documentul vine cu eliminarea titularilor pe bază de cărbune şi cogenerare din lista celor care ar trebui să plătească contribuţia de 2%, menţionându-se că va da alt ordin ANRE. Indiferent de motivaţie este o discriminare, iar această diferenţiere este ajutor de stat şi necesită aprobarea Comisiei Europene. Simpla motivaţie că sunt în faţa unei insolvenţe nu este suficientă pentru a fi aprobat. Nu poate fi considerat un motiv întemeiat pentru aprobarea unui ajutor de stat”, spune Andreea Mitiriţă.

Astfel, măsura care ar putea favoriza Complexului Energetic Oltenia, ar putea să nu primească aprobarea Comisiei Europene.

Un alt element de modifică data de la care intră în vigoare plafonarea până în primăvara anului 2022 a preţului de vânzare al gazelor naturale din producţia internă de la producători la furnizori la 68 lei/MWh pentru consumatorii casnici.

„Se pare că se amână cu o lună termenul de aplicare. Până acum intra în vigoare din aprilie, iar pe noua vesiune este propus termenul de 1 mai. Nu ştim de unde a apărut amânarea cu o lună. Trebuie să vedem cum va rămâne versiunea finală”, adaugă Mitiriţă.

 

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.