Farmaciile independente acuză că amenzile din legea serializării medicamentelor pot duce la falimentul jucătorilor mici

23 aug 2019 Autor: Georgiana Mihalache

Asociaţia farmaciilor independente Ethica, o organizaţie din care fac parte peste 200 de farmacii independente din ţară, atrage atenţia că amenzile pentru neimplementarea sistemului de serializare a medicamentelor sunt prea mari pentru a putea fi suportate de farmaciile independente, iar la nivel european, niciun stat nu prevede asemenea sancţiuni.

Amenzile sunt cuprinse între 50.000 de lei şi pot ajunge la 100.000 de lei, însă farmaciştii independenţi se plâng că paşii pentru implementarea directivei europene pentru a opri comercializarea medicamentelor falsificate sunt greoi, iar farmaciştii nu au la cine apela pentru a le rezolva problemele.

„Este evident că procesul serializării nu este încă unul complet şi funcţional, iar farmaciile comunitare  nu beneficiază de nici un ajutor în tot acest demers, din contră sunt solicitate sume importante pentru orice schimbare realizată. În contextul acesta, amenzile impuse de către statul român sunt extrem de disproporţionate, pentru nişte acţiuni greu de demonstrat şi foarte subiective, în timp ce la nivel european statele membre trec încă printr-o perioadă de acomodare şi testare, fără impunerea unor amenzi la acest moment”, a spus Sânziana Mardale, preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

Serializarea reprezintă marcarea medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală cu anumite coduri care sunt emise de producători pe ambalajele produselor şi verificate pe întreg lanţul de distribuţie, astfel încât să se prevină introducerea pe piaţă a medicamentelor falsificate şi protejarea sănătăţii pacientului.

La 9 februarie 2019 a fost implementată directiva europeană de serializare, iar începând cu luna septembrie 2019 toţi jucătorii din piaţa farma sunt obligaţi să aibă la dispoziţie softurile şi echipamentele pentru a verifica fiecare cutie de medicament cu prescripţie medicală de pe lanţ - producţie – distribuţie – retail.

Costurile pentru o farmacie pentru implementarea acestui sistem de serializare pornesc de la 500 de euro şi pot ajunge până la maximum 2.000 de euro, în funcţie de nevoile farmaciei, dar şi de dotările existente.

Asociaţia Ethica mai spune că la finalul lui iulie 2019 a prezentat ministerului Sănătăţii riscul de închidere a farmaciilor comunitare şi soluţii, însă proiectul de ordonanţă de guvern a fost aprobat în aceeaşi formă.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.