Conferinţa MAS. Arnold Dupuy, analist Pentagon: Cred ca România este într-o situaţie bună pe de o parte dar şi vulnerabilă, trebuie să ne concentram pe energie. Romania are o oportunitate uriaşă în faţă pentru a deveni un lider regional pe energie

16 apr 2019 Autori: Răzvan Botea , Iulian Tenchiu

România este într-o poziţie geografică care îi oferă atât avantaje, cât şi vulnerabilităţi, iar resursele de care dispune o pot face un lider regional în zona de energie, o oportunitate pe care NATO ar trebui să o trateze foarte serios, a spus Arnold Dupuy, analist Pentagon, în cadrul conferinţei "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate - Viziunea României", eveniment organizat de Monitorul Apărării şi Securităţii".

„România ca producator de petrol şi gaze stă mai bine decât alte state est-europene, deşi importă cantităţi importante de gaz şi petrol din Rusia. Producţia din Romania este mai bună decât în celelate ţări. Intrebarea rămâne: cum poţi transporta gazele prin Balcanii de Vest. In final, dacă ne folosim de exemplul porcului spinos, cred că România are o poziţie foarte puternică şi este o demonstraţie pentru aliaţi ca România ia această situaţie în serios, fiind un element pozitiv”, a spus el în cadrul evenimentului.

Alte declaraţii:

  • Eu văd România ca pe un element critic de securitate, mai ales în zona Mării Negre. Turcia se îndepărtează de Europa, iar România este tot mai aproape de NATO. În ultimii ani am observat o deplasare către Est, şi am fost martori la includerea României  şi Bulgariei în NATO. SUA şi NATO pun accent pe aceste două state din Est. Ne-am concentrat pe Europa de est, pe Polonia si Romania.
  • Ne gândim la „apararea porcului spinos”, în sensul că fac referire la activele militare gata să raspundă pentru a asigura defensiva. Trebuie să respingem ameninţările şi să fim pregatiţi pentru o reacţie, dar trebuie să producem şi abordare de viitor. Vasele din Marea Neagră, rachetele anti-nave şi minele marine sunt recomandări cu care au venit specialiştii pentru a sprijinii acest tip de apărare. Cred că România este într-o situaţie bună pe de o parte dar şi vulnerabilă, trebuie să ne concentram pe energie.
  • Romania are o oportunitate uriaşă în faţă pentru a deveni un lider regional pe energie. Sigur, nu puteţi deveni liderul de marcă pentru că ştim despre influenţa Rusiei şi de modul în care a acţionat în Ucraina, dar această ţară are potenţial.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.