Primul indicator privind impactul crizei în businessul companiilor: Peste 2.000 de firme îşi întrerup zilnic activitatea. „Se adaugă sute de cereri la fiecare oră”

8 apr 2020 Autor: Dana Ciriperu

Este primul indicator în timp real privind impactul crizei actuale asupra companiilor din România. ♦ Datele se referă la toate companiile care au solicitat certificate pentru situaţie de urgenţă care atestă fie întreruperea totală sau parţială a activităţii (certificat de tip 1), fie o scădere a încasărilor sau a veniturilor cu 25% (certificate de tip 2). ♦ Datele sunt oferite de platforma confidas.ro, care analizează riscul financiar al companiilor. https://www.confidas.ro/

Peste 4.800 de companii au solicitat în trei zile (5 aprilie – 8 aprilie, la ora 10) certificate de urgenţă care atestă întreruperea totală sau parţială a activităţii, arată datele transmise la solicitarea ZF de platforma confidas.ro, care analizează riscul financiar al companiilor.

„Se adaugă sute de cereri la fiecare oră. Datele transmise sunt până astăzi la ora 10”, spune Eduard Burghelia, fondator al confidas.ro.

Media zilnică afişată în platformă este de 2.200-2.300 de companii care depun actele pentru a beneficia de certificate de urgenţă de tip 1, acte care presupun încetarea totală sau parţială a activităţii în acest moment.

Este primul indicator în timp real privind impactul crizei actuale asupra companiilor din România, în condiţiile în care datele statistice privind radieri, dizolvări sau întreruperi de activitate vin de la Registrul Comerţului la o lună după închiderea situaţiilor lunare.

Blue-Air Aviation, cea mai mare companie antreprenorială din transporturi, Tarom, compania aeriană controlată de stat, Premier Restaurants România, firma care operează restaurantele McDonald’s, Jysk România, retailer de mobilă şi decoraţiuni, Lemet, unul dintre marii jucători din producţia şi retailul de mobilă, companie cu capital românesc, Loteria Română, Max Bet, complexul Therme de lângă Bucureşti sunt printre cele mai mari companii care au solicitat deja certificate care să ateste întreruperea totală sau parţială a activităţii, arată sursa citată. Businessul cumulat al acestor companii trece de 6,5 mld. lei, iar împreună au peste 12.000 de angajaţi.

„Certificatul pentru situaţie de urgenţă poate fi obţinut de orice companie a cărei activitate a fost întreruptă total sau parţial în perioada stării de urgenţă decretate de către preşedintele României sau care a înregistrat o diminuare a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020”, explică George Farauanu, co-fondator al Confidas şi business development manager al platformei.

Companiile pot opta pentru unul din cele două tipuri de certificate, cele de tip 1 vizează firmele cu activitate întreruptă total sau parţial din HoReCa, servicii destinate populaţiei, transporturi, organizări de evenimente, turism, publicitate, învăţământ privat şi activităţi adiacente, industria confecţiilor, încălţămintei şi pielăriei.

“Pentru a putea obţine un certificat pentru situaţie de urgenţă tip 2 condiţia ce trebuie îndeplinită este aceea a existenţei unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020”.

În platforma confidas.ro sunt înregistrate până astăzi 8 aprilie la ora 10 aproape 6.800 de solicitări pentru acordarea certificatelor de urgenţă, iar cele mai multe, respectiv 4.800 sunt pentru încetarea activităţii, alte 2.000 fiind cerute de companii care au avut în martie scăderi de cel puţin 25% ale veniturilor faţă de primele două luni din an.

În România sunt 540.000 de companii (cu o cifră de afaceri mai mare ca zero), cu un business anual de 350-360 mld. euro.

De la declanşarea stării de urgenţă businessul românesc pierde afaceri de 500 mil. euro pe zi (12 mld. euro în 24 de zile), un milion de oameni au contractele de muncă suspendate, iar alţi 200.000 au contracte de muncă încetate.

Certificatul privind starea de urgenţă este eliberat de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri companiilor afectate economic de efectele pandemiei de Coronavirus pentru ca acestea să poată beneficia de scutiri la plata utilităţilor sau a chiriei.

Acest material este realizat cu sprijinul confidas.ro

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.