Românii vor achiziţiona cu 20% mai multe staţii de încărcare electrice în 2019

11 apr 2019 Autor: Roxana Rosu

Românii vor achiziţiona cu 20% mai multe staţii de încărcare electrice în 2019, în condiţiile în care pe piaţa locală circulă în prezent 1100 de autoturisme electrice şi sunt disponibile circa 390 de staţii, estimează Dan Tudose, acţionar majoritar E-acumulatori.ro, unul din cele mai vechi magazine online de produse electrice din România. 

“În 2018, în Uniunea Europeană, au fost înregistrate 1.000.000 de maşini electrice, raportul fiind de 8 vehicule per punct de încărcare public (143.000 puncte de încărcare publice, conform www.eafo.eu”).

În România există 150 de spaţii (publice şi private) dotate cu una sau mai multe puncte de încărcare a maşinilor electrice.

Unul din motivele pentru care numărul maşinilor electrice care circulă pe şoselele din România este redus este numărul scăzut de staţii de încărcare şi distanţa între ele. Bateria maşinii electrice trebuie încărcată doar de 1-2 ori pe săptămână, la o medie de 200 km parcurşi pe săptămână. Autovehiculul electric consumă în medie 20kwh/100 km, ceea ce reprezintă un cost de 10 lei/100 km, echivalentul a 2 litri benzină pentru o maşină clasică calculat la tariful casnic de 0,5lei/kwh.

În zece ani vom vedea staţii de încărcare în aproape fiecare curte din Bucureşti, spune Dan Tudose.

O staţie de încărcare privată costă, în medie, între 650 lei pentru o priză specială de exterior şi 3800 lei pentru o staţie trifazată, în funcţie de facilităţile pe care le oferă.

Durata de viaţă a unei baterii pentru maşina electrică este de peste 10 ani, iar după această perioadă bateria se poate folosi pentru stocarea energiei în sistemul fotovoltaic (as a second life).

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.