Piaţa rezidenţială a crescut prea mult? Datele statistice arată că nu: în timp ce preţul caselor din România a crescut cu 18,7% în ultimii patru ani, în Bulgaria creşterea a fost de 31%, în Cehia de 39%, în Ungaria de 50%. Numai în Polonia creşterea a fost mai mică, de numai 19,5%

19 aug 2019 Autor: Dragoş Dinu

Preţurile caselor din România au crescut între T1/2015 şi T1/2019 cu 18,7%, în timp ce, în acelaşi interval de timp, preţurile caselor din zona euro au urcat cu 17.9%, ritm inferior celor înregistrate în Polonia (19,5%), Bulgaria (31%), Cehia (39,1%) şi Ungaria (50%), spune Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania în raportul BT Macro Focus.

Totodată, după ajustarea cu inflaţia preţul caselor pe plan intern a urcat cu 18,8% între 2013 şi 2018, dinamică inferioară celor înregistrate în Germania (19.5%) şi Statele Unite (22.7%).

În perioada recentă se observă acumularea de semnale de inflexiune pentru indicele autorizaţiilor de construire de clădiri rezidenţiale. Astfel, în perioada ianuarie-iunie acest indicator s-a diminuat cu 0,9% an/an la 20,345 unităţi, evoluţie determinată, în principal, de declinul componentei urbane cu 2,3% an/an la 7,223 unităţi. Pe segmentul rural s-a înregistrat o ajustare cu 0.1% an/an la 13,122 unităţi, se arată în raportul BT.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor caselor din România analiza econometrică elaborată indică dependenţa de dinamica factori precum: preţurile activelor imobiliare din zona euro, nivelul costurilor reale de finanţare şi salariul real. 

„Pentru perioada următoare ne aşteptăm la o schimbare de tendinţă pe piaţa imobiliară, pe fondul semnalelor de final de ciclu post-criză din SUA şi zona euro şi perspectivelor de majorare a costurilor reale de finanţare pe plan intern”.

 

 

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.