100 cele mai valoroase companii din România în 2017

Dedeman

18 dec 2017 Autor: Bogdan Alecu

Dragoş Pavăl   (dr.) controlează reţeaua de magazine alături de fratele său .

Vezi galeria foto galerie foto

Dedeman Bacău este cea mai mare companie antreprenorială din Româ­nia după cifra de afaceri şi prima care a trecut pragul de 1 miliard de euro, accele­rând chiar spre 1,2 mld. euro anul trecut. În clasa­mentul celor mai valoroase afaceri cu capital privat românesc ocupă poziţia a doua după Banca Transilvania.

Compania a continuat sprintul şi a urcat cu 17% în primul semestru, iar dacă trendul con­tinuă şi în a doua jumătate a anului, când a intrat în funcţiune magazinul din Băneasa, businessul ar putea trece de 1,3 mld. euro în 2017.

Avansul susţinut al companiei din Bacău se datorează şi extinderii reţelei de magazine, mai ales că fraţii Pavăl nu au redus ritmul expansiunii nici în criză, dimpotrivă, au pro­fitat de un context favorabil al pieţei imo­bi­liare, cu terenuri mai ieftine şi mai bine poziţionate.

Reţeaua de magazine de bricolaj De­deman a ajuns la o reţea de 48 de magazine, cel mai recent fiind deschis la Turda. Deschi­derea magazinului Dedeman Turda a presu­pus şi crearea a 162 de locuri de muncă, depă­şind pragul de 10.000 de angajaţi în România.

Reţeaua de bricolaj a fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl a fost evaluată la 1,759 mld. eu­ro, în creştere cu aproape un miliard faţă de anul trecut. Retailerul are una dintre cele mai bu­ne mar­je de profit din sector, de 13,5% anul trecut.

În retailul românesc Dedeman cea mai valoroasă companie, depăşind companii pre­cum Kaufland şi Carrefour, reţele care acti­vează însă în sectorul alimentar, acolo unde ro­mânii au fost sufocaţi de forţa brandurilor in­ter­naţionale. Pe piaţa de bricolaj însă, Dedeman s-a detaşat de principalii compe­titori, iar prezenţa extrem de puternică a antreprenorilor din Bacău pe această piaţă a dus la ieşirea din România a unor branduri precum OBI, dar şi la consolidări între gru­pu­rile străine în încercarea de a câştiga cotă de piaţă, aşa cum Leroy Merlin a cumpărat maga­zinele Baumax.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.