Supliment Capital

Capitolul 5. Distribuţia pe judeţe a capitalului privat românesc. Valoarea adăugată brută adusă de capitalul privat românesc

3 ian 2016 Ziarul Financiar

Sunt puţine date publicate de instituţiile publice din România care să trateze valoarea adăugată adusă în economie separat între firme cu capital străin şi firme cu capital românesc.

Însă din lucrarea “Activitatea Filialelor Străine” în România, publicată de Institutul Naţional de Statistică (INS), cu date valabile pentru 2013, se pot trage anumite concluzii.

Filialele firmelor străine aproximează bine activitatea investitorilor străini, iar afacerile totale indicate  ale acestora în total de 502 miliarde de lei în 2013 se apropie de suma indicată de datele Registrului Comerţului, de 509 miliarde de lei în 2013. De asemenea, cifra de afaceri totală pe economie, de 1.040 de miliarde de lei conform INS, este apropiată de cea furnizată Ziarului Financiar de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), de 1.072 miliarde de lei în 2013.

Filiala este definită de INS ca întreprinderea cu personalitate juridică controlată de o alta, direct sau indirect, iar o întreprindere deţine controlul asupra alteia atunci când deţine un procent depăşind strict 50% în luarea deciziilor din adunarea generală a acţionarilor societăţii controlate.  

Conform lucrării citate, în condiţiile în care valoarea adăugată la costul factorilor are o pondere de circa 23% per total economie, în cazul filialelor străine aceasta are o pondere de doar 21%. (Tabel 11)

Valoarea adăugată brută (VAB) la costul factorilor reprezintă suma salariilor şi a altor elemente legate de costul factorilor de muncă, a profitului, a subvenţiilor de exploatare, a amortizării capitalului fix din care se scad impozitele legate de producţie.

Astfel, valoarea adăugată totală la costul factorilor a fost pentru firmele străine de 106 miliarde de lei în 2013, la afaceri desfăşurate de 502 miliarde de lei, faţă de o valoare adăugată la costul factorilor de 235 miliarde de lei per total economie, la afaceri globale de 1.040 miliarde de lei în acelaşi an.

Cum firmele de stat mai au o pondere de doar 4% din cifra de afaceri globală a firmelor din România, firmele private româneşti sunt cele responsabile de restul valorii adăugate la preţul factorilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.12.2015

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.