ZF Live. Bogdan Putinică, Enea: Vrem dublarea numărului de absolvenţi din IT. Nu înţeleg de ce nu se poate. „În industria noastră este foame constantă de resurse.“

19 mar 2019 Autor: Alexandra Cepăreanu

Criza acută de oameni cu care se confruntă industria de IT în România ar putea fi rezolvată dacă numărul de absolvenţi de facultăţi de profil s-ar dubla, lucru care nu se întâmplă din cauza „lipsei de viziune“ şi de „execuţie“ a persoanelor cu putere de decizie, a declarat în cadrul emi­siunii de business ZF Live Bogdan Putinică, senior group vicepresident în cadrul companiei suedeze Enea, care este specializată în furnizarea de soluţii software şi ser­vicii de IT, care are 300 de angajaţi pe plan local.

„În prezent, suntem la un nivel atât de insuficient de re­surse umane încât dacă ar fi 14.000 -20.000 de IT-işti pe pia­ţă ar fi absorbiţi instant de industrie. Problema este că există o gaură mare între lucurile practice de care are nevoie industria – dublarea numărului de absolvenţi- şi lipsa de viziune şi de execuţie a celor care sunt în poziţii de decizie“, a spus Bogdan Putinică.

În contextul unui deficit mare de forţă de muncă pro­ce­sul de recrutare în idustria de IT a crescut între două-pa­tru luni, în condiţiile în care în urmă cu 20 de ani com­paniile de profil puteau să recruteze angajaţi chiar şi prin­tr-o simplă discuţie pe platformele de comunicare online, a adăugat reprezentantul Enea.

„Cunosc multe companii din România care au con­stant poziţii deschise pentru recrutare pe termen lung. Âsta este business care nu se face, business pe care îl pierzi. Sunt bani care ar ajuta România, în condiţiile în care nu are bani pentru nimic - spitale, pensii.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.