Vodafone a dat drumul primelor antene de telefonie mobilă 5G din România

15 mai 2019 Autor: Adrian Seceleanu

Vodafone, numărul doi pe piaţă, a activat miercuri în mai multe zone din Bucu­reşti primele antene compatibile cu tehnologia 5G, fiind astfel unul dintre primii operatori din Europa şi din lume care lansează aceste servicii.

„Este o zi mare pentru noi, sunt foarte mândră să anunţ că Vodafone este primul ope­rator din România care lansează servicii 5G. Este un mo­ment important (...) şi pentru România pentru că iese în evidenţă şi este o mândrie pentru mine că suntem prin­tre primii din lume şi din Europa care aduc aceste noi tehnologii“, a declarat Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România.

Cătălin Buliga, directorul tehnic al Vodafone, a precizat că serviciile au fost lansate cu staţii radio Huawei, pe baza frecvenţelor radio existente, iar iniţial sunt aco­pe­rite mai multe zone aglomerate din Bucureşti, precum Unirii, Kogălniceanu, Izvor, dar şi zona Pipera - Volun­tari. Într-un test realizat în centrul tehnic al Vodafone vi­teza de descărcare a datelor a atins aproape 1 Gbps pe un smartphone Huawei. Pe teren viteza experimentată de clienţi va fi momentan de aproximativ 450 - 500 Mbps la descărcarea de date, şi o întârziere în transmisia datelor la ju­mătate faţă de reţeaua 4G. Lansarea 5G este una comercială, pentru că reţeaua este una live, nu de test, au spus reprezentanţii Vodafone. Totuşi, compania nu are în ofertă deocamdată niciun telefon 5G şi nicio ofertă comercială dedicată noii tehnologii. Cum poate fi accesată deci reţeaua 5G a Vodafone?

Clienţii care şi-au procurat (din străinătate) un telefon 5G pot accesa reţeaua, folosindu-se de cartela sim existentă, au precizat reprezentanţii companiei. Primele telefoane 5G vor intra în oferta companiei în această vară, urmând ca în toamnă reţeaua să fie extinsă şi în alte oraşe.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.05.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.