Vicepreşedintele şantierului naval Fincantieri Italia: „Toţi muncitorii români buni se vor întoarce în ţară când diferenţele salariale nu vor mai fi semnificative“

24 iun 2018 Autor: Roana Rotaru

Pe şantierul Riva Trigoso deţinut de Fincantieri în Italia lucrează 200 de români.

Producătorul italian de nave Fincantieri, care deţine şantierele Vard Tulcea şi Brăila, are în România un sfert din forţa de muncă totală a grupului, respectiv 5.000 de români, dintr-un total de 19.500 de salariaţi la nivel mondial. Grupul, cu afaceri de peste 5 mld. euro anul trecut, are 20 de şantiere navale pe patru continente.
Pe şantierele Fincantieri din lume lucrează însă şi români plecaţi în străinătate. Spre exemplu, doar pe şantierul Riva Trigoso din Italia lu crea ză 200 de români. Un muncitor din sec torul construcţiilor navale este plătit în Italia cu 20-22 de euro brut pe oră, potrivit lui Angelo Fusco, vicepreşe dinte executiv unitate navală Fincan tie ri, care consideră că în curând românii se vor întoarce în ţară, pentru că dife ren ţele salariale nu vor mai fi semnifi ca tive raportat la costul vieţii.
„Calitatea vieţii unui român obli gat să lucreze în Italia sau Germania nu este aceeaşi ca în România, propria lui ţară. Este imposibil să pui un preţ pe une le lucruri. Spre exemplu, te duci acasă după serviciu, deschizi tele vizorul şi cineva îţi vorbeşte în limba română. Mergi acasă, deschizi tele vizorul şi cineva îţi vorbeşte în ger mană. Este o diferenţă. Sacrificiul de a-ţi părăsi ţara probabil că încă compensează aceste lipsuri, dar în viitor cred că toţi muncitorii buni se vor întoarce“, a spus Angelo Fusco.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.