Cum fac băncile profituri record

Veniturile băncilor din dobânzi au ajuns la 3,8 mld. lei, în creştere cu 17,3% faţă de T1 2017

13 iun 2018 Autor: Claudia Medrega

Veniturile din dobânzi, principala sursă de profit a băncilor, au rămas la un nivel ridicat în primul trimestru (T1) din acest an, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au fost de şase ori mai mici.

Marjele ridicate sunt în continuare o trăsătură definitorie a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc. Băncile au încasat în primele trei luni din 2018 venituri din dobânzi de aproape 3,8 mld. lei, în timp ce cheltuielile instituţiilor de credit cu dobânzile plătite clienţilor au fost de doar 618,4 mil. lei, conform datelor de la BNR. În aceste condiţii, veniturile nete din dobânzi ar fi de circa 3,2 mld. lei.

Veniturile încasate de bănci din dobânzi în T1 2018 s-au majorat cu 17,3% faţă de T1 2017, în timp ce avansul cheltuielilor cu dobânzile a fost de 10,4%. Majoritatea băncilor mari de pe piaţa locală au raportat pentru primul trimestru creşteri ale dobânzilor de două cifre comparativ cu T1 2017. Veniturile din activitatea de creditare sunt cea mai importantă sursă de câştig pentru bănci, mai mult de jumătate din veniturile totale venind din dobânzi.

Creşterea veniturilor din dobânzi a fost influenţată de saltul ROBOR, indicatorul de referinţă pentru împrumuturile în lei, precum şi de majorarea volumelor de finanţări. Pe măsură ce BNR a majorat dobânda-cheie, până la 2,5%, banii s-au scumpit pe piaţa monetară. Bancherii s-au grăbit să scumpească creditarea, dar au întârziat să plătească mai mult pentru depozitele atrase, încercând astfel să-şi consolideze marjele de profit. În timp ce la depozite majoritatea dobânzilor sunt în continuare sub 1%, dobânzile la credite sunt pe un trend ascendent.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.