Un an agricol prost în 2020: Fermierii estimează o producţie de grâu de 6,5-7,5 mil. tone, mai mică cu 30-35% decât în 2019. „Este un an foarte delicat. Sunt fermieri care nu au putut iriga.“

15 iun 2020 Autor: Florentina Niţu

Fermierii estimează o producţie de grâu de 6,5-7,5 mi­lioane de tone în anul agricol 2020, în scădere cu cel puţin 2,5 milioane de tone faţă de anul trecut, însă ei sunt mai optimişti decât ministrul agriculturii, care a declarat anterior că se aşteaptă ca recolta de grâu să fie la jumătate faţă de 2019.

„Este un an foarte delicat. Sunt fermieri care nu au putut iriga şi mai ales în sud-estul României se va simţi o scădere a producţiei. Totuşi, din analizele mele şi din discuţiile cu alţi fermieri, vom avea o producţie de grâu de 6,5-7,5 milioane de tone. O să avem surplus suportabil“, a spus Lucian Măcelăru, directorul executiv al companiei Agro Oil Service, cu 180.000 de tone de cereale tranzacţionate în 2019.

Producţiile de cereale din acest an vor fi mai mici din cauza  secetei începute la sfârşitul toamnei şi prelungită până în primăvară în sud-estul României, care a afectat mare parte din culturi.  Totuşi, ploile din ultimele două săptămâni au mai ajutat plantele să îşi revină, iar din acest motiv fermierii au devenit mai optimişti.

„Producţia de grâu şi orz va scădea la mai mult de jumătate în cele cinci judeţe din sud-estul ţării afectate de secetă. Porumbul şi floarea-soarelui, în schimb, se prezintă foarte bine“, spune Ion Alexandru, proprietarul traderului de cereale Vp Cereale Bz.

Până în prezent, 1,3 milioane de hectare au fost declarate calamitate de secetă, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.