Trei fraţi din Cluj vând fructe de 2 mil. lei dintr-o livadă de 100 de hectare

10 ian 2018 Autor: Roana Rotaru

♦ Tinerii antreprenori din Cluj au luat fonduri europene de peste 15 mil. lei pentru extinderea activităţii.

Fraţii Dan, Ioana şi Diana Mitre din Cluj-Napoca au luat în arendă în 2010 o veche plantaţie pomicolă de 100 de hectare, care aparţinea unei foste interprinderi agricole de stat (IAS) din Cluj, pe care au transformat-o în proporţie de 55% într-o livadă superintensivă de cireş, prun şi măr, cu ajutorul fondurilor europene.

Pe lângă fructe, în Ferma Steluţa, cei trei fraţii Mitre, Dan, Ioana şi Diana, mai produc şi legume, precum roşii, castraveţi şi ardei, dar şi flori, într-o seră care se întinde pe o suprafaţă de aproape un hectar. 

„Cifra de afaceri a anului 2017 a fost de peste 2 mil. lei, însă aici trebuie luat în considerare că plantaţiile noi sunt încă la începutul rodirii, iar cele vechi dau producţii mici. În trecut, cea mai mare parte a producţiei mergea la export, în Rusia, însă începând de anul trecut am demarat o colaborare foarte bună cu supermarketurile din Cluj, respectiv Auchan, Carrefour şi Kaufland, spre care am livrat circa 80% din recoltă“, a spus Diana Mireşan Mitre, unul dintre cei trei fraţi implicaţi în afacerea de familie Ferma Steluţa.

Din cele 100 de hectare administrate de fraţii Mitre, plantaţiile noi se întind pe circa 55 de hectare, din care 28 de hectare de cireş, 10 hectare de prun şi 17 hectare de măr.

Plantaţiile noi, realizate din fonduri europene, sunt dotate cu plase antigrindină şi sisteme moderne de fertirigare computerizate. 

„În funcţie de tipul de exploataţie, vârsta pomilor, tehnologia de exploatare şi condiţiile meteo, Ferma Steluţa obţine producţii de 3-15 tone pe hectar la cireş, 5-30 tone pe hectar la prun şi 40-50 tone pe hectar la măr. Livezile noi abia au intrat pe rod. Ne aşteptăm la producţii mult mai mari anul acesta faţă de 2017“, a spus Diana Mireşan Mitre, economist de profesie.

Managementul Fermei Steluţa a accesat în două rânduri fonduri europene de la înfiinţare, prima dată fiind în 2011 când a obţinut o finanţare de 8,5 mil. lei, din care 50% nerambursabil, pentru înfiinţarea unei plantaţii pomicole ce cuprinde 28 hectare cireş, 4 hectare de măr şi 10 hectare de prun.

Cel de-al doilea proiect din fonduri europene este în curs de implementare, o finanţare de 6,9 mil. lei obţinută în 2016, din care 70% nerambursabil, bani destinaţi înfiinţării unei noi plantaţii de măr şi pentru investiţii în procesarea fructelor.

„Ultimul proiect cuprinde înfiinţarea unei plantaţii de 13 hectare măr în sistem ecologic, construirea unui depozit frigorific cu atmosferă controlată cu o capacitate totală de 900 de tone, achiziţionarea unei instalaţii de producere suc natural din fructe şi a unei instalaţii de deshidratare fructe şi construirea unui magazin pentru comercializarea directă în incinta fermei“, a spus Diana Mireşan Mitre.

Dan Mitre, inginer horticultor, este acţionarul unic al companiei Ferma Steluţa, însă afacerea este gestionată în familie, alături de surorile sale Ioana Oşan Mitre şi Diana Mireşan Mitre.

Pentru compania ferma Steluţa lucrează în jur de 10 salariaţi permanenţi şi 60 de zilieri în campania de recoltare, potrivit reprezentanţilor companiei.

Cultivarea fructelor este un sector în care în 2016 activau 719 companii, cu afaceri cumulate de 120 mil. lei (26,7 mil. euro), potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Printre competitorii Ferma Steluţa se numără companiile Agro Class cu brandul Livada Fermecată, compania Livada de cireşe, Pombis şi altele.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.01.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.