Topul celor mai eficiente bănci: Banca Transilvania, UniCredit şi BRD au un cost/venit de sub 50%

21 aug 2018 Autor: Anelis Baciu

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în S1/2018 între 37% şi 52% la nivelul celor mai mari şase jucă­tori după active, fiind confortabil sub pragul de 60% indicat de Autoritatea Bancară Europenă (EBA).

Cea mai eficientă bancă în prima jumătate a acestui an a fost Banca Transilvania cu un raport cost/venit de 37%, ceea ce înseamnă că valoarea costurilor opera­ţio­nale a reprezentat 37% din valoarea veniturilor opera­ţio­nale. Banca Transilvania şi-a îmbunătăţit semnificativ in­dicatorul de eficienţă în ultimul an, având în vedere că în primul semestru din 2017 se numără printre cele mai in­efi­ciente bănci mari cu raport cost/venit de 53%.

Banca Transilvania este urmată în topul celor mai eficiente bănci locale de UniCredit cu un raport cost/venit de 42,6% la jumătatea anului. Spre comparaţie, la mijlocul anului trecut UniCredit avea un raport cost/venit de aproape 45%.

Un pas important în direcţia eficientizării a fost făcut şi de BRD SocGen. Banca şi-a redus raportul cost/venit cu peste patru puncte procentuale, de la 52,7% la finalul lunii iunie 2018 la 48,5% la finalul lunii iunie a acestui an. BRD şi-a îmbunătăţit indicatorii de eficienţă, deşi a raportat creşteri atât la nivelul veniturilor, cât şi la nivelul cheltuielilor. Ritmul de creştere al costurilor operaţionale a fost însă de o intensitate mai redusă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.