Tiberiu Moisă, Banca Transilvania: Antreprenorii vor găsi soluţii pe care nu le bănuim astăzi. Au de partea lor flexibilitatea. Noi suntem aici să îi susţinem. Banca a decis să reducă până la 100% ratele de credit ale firmelor afectate pentru următoarele 6 luni

29 mar 2020 Autori: Miruna Diaconu , Claudia Medrega

„Afacerile mari au de partea lor accesul la resurse şi la angajaţi, cei mici vor avea de partea lor flexibilitatea“ a declarat Tiberiu Moisă la ZF Live ♦ Banca a decis să reducă până la 100% ratele de credit ale firmelor afectate pentru următoarele 6 luni.

Afacerile mari au de partea lor accesul la resurse şi la angajaţi, însă companiile mici vor găsi soluţii pe care nu le bănuim astăzi pentru că vor avea de partea lor flexibilitatea, iar rezilienţa afacerilor mici se va vedea pe măsură ce antreprenorii se adaptează, în contextul crizei coronavirusului, consideră Tiberiu Moisă, director general adjunct mid-corpo­rate & IMM la Banca Transilvania.

„Avem această problemă de sănătate care mo­difică modul în care gândim. De aici vine toată aceas­tă senzaţie pe care o avem, sentimentul aces­ta pe care îl avem, nu încerc să simplific, dar ceea ce încerc să zic este că rezilienţa afacerilor mici se va vedea pe măsură ce antreprenorii se adaptează. Afacerile mari au de partea lor accesul la resurse şi la angajaţi, cei mici vor avea de partea lor flexi­bilitatea“, a declarat Tiberiu Moisă la ZF Live.

Banca Transilvania, cea mai ma­re ban­că de pe piaţa românească, a anunţat la jumătatea lunii mar­tie un prim set de măsuri imediate pentru susţinerea IMM-urilor şi a companiilor care lucrează cu banca şi sunt afectate de pan­de­mia de COVID-19. Banca a decis să reducă până la 100% ratele de credit ale fir­me­lor pentru urmă­toarele 6 luni, „acolo unde se justifică şi ana­lizând im­pactul imediat şi pe termen mediu.“

Directorul adjunct al Băncii Transilvaniei apreciază că în această perioadă sprijinul economic trebuie să fie îndreptat către sectoarele afectate, dar nu trebuie neglijate nici industriile care acum merg cel mai bine, cum ar fi industria de alimente sau agricultura, pentru că acestea reprezintă mo­toa­rele economiei şi au nevoie să primească sprijin economic astfel încât să ajute economia.

„Considerăm că trebuie să ne uităm şi la sectoarele care în momentul acesta par a fi câşti­gătoare, oamenii cred că dacă noi cumpărăm mâncare, în­seamnă că industria ali­men­ta­ră va merge mai bine. Lucrurile nu sunt aşa de simple. În timp ce încercăm să oferim protecţie sec­toarelor afectate, vom milita în con­tinuare ca măsurile guverna­mentale să se îmbogăţească în următoarea perioadă şi cu pro­grame de sprijin şi acces pentru capital de lucru, cu lichidităţi pentru sectoarele care merg, în aşa fel încât agricultura sau industria alimentară să aibă acces la investiţii“.

Între timp, au apărut şi măsuri la nivelul autorităţilor. BNR a flexibilizat cadrul prudenţial pentru bănci astfel că amânarea la plată a ratelor, determinată de criza coronavirusului, nu trebuie asociată dificultăţii financiare a debitorului. Astfel, creditele amânate pe o perioadă mai mare de 3 luni nu vor fi considerate problematice/neper­for­mante şi băncile nu trebuie să pună bani deoparte provizionându-le.

Iar guvernul a aprobat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă care permite companiilor şi persoanelor fizice afectate direct sau indirect de criza coronavirusului să-şi amâne ratele la credite pe o perioadă de până la 9 luni. Rămâne de văzut ce clarificări vor aduce normele, ce ar urma să fie aprobate în această săptămână, legate de aplicarea acestei facilităţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.03.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.