Tarom se îndreaptă către un nou an fără profit după ce a raportat pierderi de 66,3 mil. lei în S1/2019

19 sep 2019 Autor: Mădălina Panaete

Transportatorul aerian de stat Tarom a rapor­tat în primele şase luni ale anului o cifră de afaceri de 624 de milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de anul prece­dent. Însă, compania se menţine pe pierdere în condiţiile în care nu a mai înregistrat profit din 2007. Astfel, trans­por­tatorul a raportat o pierdere netă de 66,3 mil. lei, în creştere cu 2,5% faţă de prima jumătate a anului 2018.

În perioada 2008-2018, Tarom a raportat pierderi cumulate de peste 1,7 miliarde de lei, conform calculelor ZF. Situaţia delicată a companiei de stat vine în condiţiile în care transportatorul trece printr-o perioadă de insta­bilitate la vârf, conducerea fiind asigurată doar de manageri interimari, numiţi pe mandate de câteva luni, în afara legii de guvernanţă corporativă. Tarom a trans­por­tat doar 2,7 milioane de pasageri anul trecut. Spre com­paraţie, compania aeriană low-cost Blue Air, controlată de antreprenori români, a depăşit pragul de 5 mi­lioane de pasageri, iar liderul pieţei, Wizz Air, a ajuns la 8,3 mi­lioane de pasageri anul trecut. Având în vedere că în 2018 aeroporturile din România a avut un trafic de 21,8 mi­lioane de pasageri, compania de stat are o cotă de 12%, conform calculelor ZF.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.