Sergiu Manea, CEO al BCR: Dobânzile vor gravita aproape de dobânda de politică monetară şi nu vom vedea o creştere agresivă pe viitor a ROBOR

18 sep 2018 Autor: Claudia Medrega

Dobânzile vor „gravita“ aproape de dobânda de politică monetară şi nu vom vedea o creştere agresivă pe viitor a ROBOR, apreciază Sergiu Manea, CEO al BCR.

„În prezent, asistăm la o normalizare a ratelor dobânzilor. Situaţia de lichiditate în exces întâlnită în 2016 şi prima jumătate a lui 2017 a fost una ce nu putea să dureze. Dobânzile vor gravita aproape de cea de politică monetară. Nu credem în creşterea agresivă pe viitor a ROBOR şi considerăm că va mai fi cel mult o creştere a dobânzii de politică monetară“, a declarat Sergiu Manea pentru noua ediţie a Anuarului Financiar ZF, care urmează să apară în această toamnă.

După o perioadă de minime istorice, din toamna lui 2017 dobânzile pe piaţa interbancară şi-au reluat ascensiunea. Raliul dobânzilor interbancare a început în luna septembrie 2017 şi a continuat şi în acest an. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, oscilează în prezent în jurul a 3%, peste dobânda de politică monetară.

BNR a reluat în acest an ciclul de înăsprire a politicii mo­netare, majorând dobânda-cheie de trei ori, până la 2,5%.

Şeful BCR susţine că banca intenţionează să prioritizeze în continuare creditarea în moneda naţională, cu dobânzi fixe.

Românii au început să se orienteze mai mult către creditele cu dobândă fixă în a doua parte a anului 2017 şi în 2018 pe măsură ce dobânzile pe piaţa interbancară au început să crească, iar BNR a reluat ciclul de înăsprire a politicii monetare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.