România are o datorie publică mică, dar plăteşte cele mai mari dobânzi din UE ca procent din această datorie

22 mai 2019 Autor: Iulian Anghel

România a plătit anul trecut cele mai mari dobânzi din UE ca procent din totalul datoria ei publică: 3,8% faţă de o media în UE de 2,3%.

Îndeobşte, econo­miş­tii admit că datoria publică a României raportată la PIB este mică - 35% din PIB - iar guvernul face de câţiva ani datorii ega­le cu 3% din PIB justi­ficând cheltuila chiar cu această datorie mică. Doar că există un revers: pe măsură ce datoria creşte, volumul dobânzilor cresc şi ele.

România a plătit anul trecut dobânzi echivalente cu 3,8% din dato­ria ei – cel mai mare procent din UE. Deşi au datorii uriaşe, Germania a plă­tit anul trecut dobânzi echivalente cu 1,5% din datoria ei, iar Italia, cu o dato­rie de 130% din PIB, a plătit dobânzi la această datorie echivalente cu 2,8% din totalul datoriei, potrivit datelor AMECO (Economic and Financial Affairs) din cadrul Comisiei Europene.

Chiar dacă plăteşte cele mai mari dobânzi din UE ca procent din datoria ei, România stă bine, dacă se uită în trecutul ei. În 1997 România a plătit dobânzi echiva­len­te cu 93% din dato­ria ei, în 1998 cu 38%, iar în 1999 cu 45%. Şi da­toria era mică, dar şi dobân­zi­le care i se cereau erau uriaşe – peste 50% la titlurile de stat pe piaţa internă.

Datoria publică a României a crescut cu 29 mld. lei în 2018, ajungând la 330 mld. lei (70 mld. euro). Iar dobânzile plătite anul trecut au sărit de la 10 mld. lei în 2017 la 13 mld. lei.

Însă datoria scade ca pondere în PIB, pentru că PIB-ul creşte susţinut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.05.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.