Revoluţia fiscală a PSD. Ce spun avocaţii despre incriminarea patronilor pentru nevirarea la buget a contribuţiilor angajaţilor: Trebuie să existe un prag şi o ierarhizare a plăţilor

11 dec 2017 Autor: Iulian Anghel

Propunerea Ministerului de Finanţe de reintro­du­cere a pedepsei cu închisoarea pentru angajatorii care nu virează bugetului de stat sumele reţinute de la anga­ja­tori continuă să stârnească ecouri.

Emanuel Băncilă, EY Law, spune că noile regle­men­tări ridică mai multe probleme, între acestea fiind lipsa unui prag, dar şi numărul mare de taxe şi impozite care in­tră sub incidenţa viitoarei legi.

„Cred că nimeni dintre iniţiatori nu a vrut să-şi asume răs­punderea de a explica de ce în cazul unor taxe sau im­po­zite există o incriminare şi în alte cazuri nu. Aşa că au luat toate taxele şi le-au trecut în proiectul de ordonanţă.”

Ministerul de Finanţe are în plan reincriminarea ne­plă­ţii către bugetul de stat a taxelor şi contribuţiilor reţi­nu­te de angajator de la angajat. Neplata către bugetul de stat a im­pozitelor reţinute la sursă redevine infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la şase ani.

Mirela Bucovicean de la Qualians comentează astfel  in­tenţia Finanţelor: „Eu plătesc contribuţiile la zi. În pri­mul rând, cred că ar trebui să definim paguba. Pentru 17 lei, dacă nu ai apucat să îi plăteşti, nu mi se pare normal, au fost însă ca­zuri. Dacă discutăm de sume neplătite de mi­lioa­ne de euro, atunci mi se pare justificat (incriminarea faptei - n. red.)“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.