Proiect de ordonanţă privind înlocuirea ROBOR. Cinci milioane de oameni şi 169.000 de companii cu credite în lei îşi pot recalcula ratele la bănci

28 mar 2019 Autor: Claudia Medrega

♦ În 2018, băncile au acordat populaţiei credite noi în lei în valoare de 34,8 mld. lei ♦ Firmele au luat credite noi în lei de 27 mld. lei

Creditele noi în lei cu dobândă va­riabilă ar urma să fie legate în­cepând cu luna mai de o nouă re­fe­rinţă, care va înlocui ROBOR, noul indice urmând să fie calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor in­ter­ban­care pentru o anumită perioadă, la care băn­cile vor putea să adauge o anumită marjă fixă.

Concret, noul indice de referinţă pentru noi­le credite care vor fi acordate în lei cu do­bân­dă va­riabilă se va calcula ca medie pon­de­rată a rate­lor de dobândă cu volumele tran­zac­ţiilor de pe pia­ţa interbancară. Iar ulterior, in­dicele de refe­rinţă se calculează la finalul fie­cărui trimestru ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru tri­mestrul anterior, conform proiectului de ordonanţă care modifică OUG 114/2018 care include taxa bancară, care poate fi discutată astăzi în şedinţă de guvern.

Deocamdată, nu există studii de impact publice ale Ministerului Finanţelor pe acest sce­nariu de calcul pentru noul indice de refe­rin­ţă, care să evalueze impactul pe o perioadă mai mare de timp din trecut, comparativ cu evoluţia ROBOR pe aceeaşi perioadă, iar evoluţia indicelui din trecut poate să difere de evo­luţia din perioada următoare. În plus, băn­cile pot să adauge la dobânda aferentă tran­zacţiilor interbancare ce marje fixe vor astfel că românii ar putea să plătească dobânzi la creditele în lei mai mari sau mai mici decât până acum.

BNR a publicat un grafic referitor la evo­luţia ROBOR şi a dobânzii aferente tranzac­ţi­ilor interbancare doar pentru ianuarie şi fe­bruarie 2019 din care reiese că media lunară a ROBOR la 3 luni a fost de 3,17% în februarie, faţă de 2,97% în ianuarie, în timp ce dobânda tranzacţiilor interbancare a fost în februarie de 3,38%, în creştere de la 2,24% în ianuarie.

Pe lângă clienţii noi, şi clienţii care au cre­dite în derulare vor putea să treacă la legarea de noul indice, însă doar dacă vor opta pentru re­fi­nanţarea împrumuturilor care au fost le­gate anterior de ROBOR.

În prezent există 4,9 milioane de credite pentru persoane fizice şi 169.000 credite pentru companii, însă o persoană fizică/o companie poate să aibă mai multe credite.

În 2018, băncile au acordat populaţiei credite noi în lei de 34,8 mld. lei, din care 21,9 mld. lei au fost credite de consum în lei şi 12,9 mld. lei, credite ipotecare în lei.

Creditele noi în lei acordate companiilor au ajuns în 2018 la 27 mld. lei, conform datelor BNR.

Legarea dobânzilor la credite de ROBOR, EURIBOR sau LIBOR a fost operată începând cu anul 2010 prin vestita ordonanţă OUG 50/2010. Majoritatea băncilor modifică nivelul dobânzilor la credite trimestrial în funcţie de evoluţia ROBOR, nu zilnic.

Pentru creditele în valută, rămâne obligaţia de raportare la EURIBOR şi LIBOR.

Adrian Vasilescu, consilier strategie la BNR, a spus că ieftinirea creditului este posibilă numai în pieţele financiare cu măsuri din pieţele financiare şi nu cu măsuri din cancelarie. „Aşa că guvernul care gestionează politica fiscală are tot dreptul să ia măsuri de politică fiscală să impoziteze băncile, să stabilească criteriile pe care se stabilesc, se impozitează băncile, numai că aceste criterii trebuie să corespundă nu numai legilor ţării şi legităţilor economice, iar includerea ROBORULUI în aceste criterii nu a dat nici un sens, pentru că este în contra legităţilor economice. ROBORUL este un indicator de piaţă, un indicator care se stabileşte pe piaţă şi piaţa când a primit câteva ghionturi din partea politicii fiscale a reacţionat. ROBORUL s-a dus cu toate ratele în sus chiar şi la scadenţele foarte mici şi chiar şi la tranzacţii în care se spera că prin tranzacţii o să se ajungă prin luarea în calcul a tranzacţiilor şi nu a cotaţiilor să se ajungă la ieftinirea creditelor. Nu s-a ajuns şi nici nu se poate ajunge“, a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

 

Cum se va calcula noul indice de referinţă pentru creditele în lei

@ Pentru creditele acordate în monedă naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.

@ Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul BNR.

@ Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.03.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.