Primele veşti bune: Scăderea pieţei auto s-a înjumătăţit în iunie faţă de mai

13 iul 2020 Autor: Bogdan Alecu

Producţia de maşini a scăzut cu 19% în iunie faţă de perioada similară a anului trecut, la 35.121 de unităţi, faţă de un declin de 38% în mai 2020 faţă de mai 2019, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), astfel încât ritmul scăderii s-a înjumătăţit în doar o lună, iar în următoarele luni devine tot mai plauzibilă o revenire pe creştere, dar numai lună la lună.

La nivelul primelor şase luni din 2020, producţia a atins un nivel de pu­ţin peste 187.700 de unităţi, în scădere cu 29% faţă de S1/ 2019.

Doar Ford continuă să urce cu 6% la 75.600 de unităţi, în timp ce Dacia a scăzut cu 42% în acelaşi interval, cu men­ţiunea că la Ford la finalul anului tre­cut a intrat în producţie noul Puma, în timp ce la Dacia nu a venit niciun model nou.

Mai mult, Ford deja a lansat în producţie versiunea premium a SUV-ului Puma - Vignale şi pregăteşte lansa lui Puma ST, primul automobil sport produs vreodată în România.

Dacia a înregistrat pentru prima da­tă în 2020 o creştere a înmatri­cu­lă­rilor de autovehicule noi pe piaţa fran­ce­ză, în contextul în care în intervalul ianuarie-mai marca autohtonă a punctat scăderi de două cifre.

Încetinirea scăderii de la Dacia vi­ne în contextul în care săptămâna tre­cu­tă Christophe Dridi, preşedintele şi direc­torul general al Automobile Da­cia anunţa în premieră în cadrul emi­siunii ZF Investiţi în România fap­tul că are în plan ca până în septembrie să revină la producţia de dinainte de pandemie.

Uzina Dacia produce în prezent 1.250 de maşini pe zi, în trei schimburi, vo­lum mai mic decât cel de 1.400 de ma­şini pe zi înainte de izbucnirea pan­de­miei de Covid-19, însă planul com­pa­niei este de a reveni treptat spre vo­lumul iniţial. În mai producţia a fost reluată în două schimburi, a crescut treptat până la 1.200 de unităţi în iunie, 1.313 în iulie şi 1.400 din septembrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.07.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.