Primele estimări despre impactul proiectului Noua casă asupra pieţei imobiliare. Piaţa poate merge spre case şi apartamente cu 4 camere, locuinţe mai mari, dar e nevoie şi de TVA de 5%, până la 150.000 de euro

12 iul 2020 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ Este nevoie şi de TVA de 5% până la valori de 150.000 de euro, altfel impactul modificărilor aduse asupra programului va fi minim ♦ Cu 150.000 de euro pot intra în zona de achiziţii şi apartamente mai mari, de 3-4 camere, chiar şi case în zone de la marginea oraşelor.

Modificările aduse progra­mu­lui Noua casă, fostul Prima casă, ce prevăd ma­jorarea pla­fonului pentru creditele pentru achi­ziţia de locuinţe noi de la 70.000 euro la cel puţin 140.000 euro, cu o valoare a ga­ranţiei de 80% din valoarea cre­ditului, le-ar pu­tea permite con­sumatorilor să mear­gă spre achi­ziţia de locuinţe cu trei sau pa­tru camere, afir­mă jucători din domeniul imobiliar.

„Având plafonul la 150.000 de euro, pot in­tra în zona de achiziţii şi apartamente mai mari, de 3-4 camere, chiar şi case în zone de la mar­gi­nea oraşelor“, a spus pentru ZF Cristian Erba­şu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu.

Şi Gabriel Voicu, condominium sales direc­tor în cadrul companiei de consultanţă imo­bi­liară SVN, consideră că modificările aduse pro­gra­mului Noua casă sunt „bene­fice“, mai ales că vor putea fi încadrate în acest preţ şi aparta­men­tele cu trei camere sau chiar 4 camere.

„Creşterea plafonului va aduce în acest program şi apartamentele cu 3 camere. Aici este de fapt marele beneficiu. Spre exem­plu, un apar­tament cu trei camere, de 65 mp utili, la un preţ mediu de 1.200 de euro pe mp se încadrează în acest plafon de 100.000 de euro“, a spus Gabriel Voicu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Însă, pentru ca aceste modificări să atingă obiectivul dorit, antreprenorii activi în domeniul imobiliar susţin că este nevoie şi ca TVA-ul de 5% să fie ridicat, astfel încât să acopere plafonul de circa 150.000 de euro.

„Nu e suficientă creşterea plafonului la suma de 150.000 euro, iar dacă nu se majorează şi TVA-ul de 5%, pentru a acoperi acest plafon nou, programul nu o să aibă rezultatul dorit“, a adăugat Cristian Erbaşu.

Aceeaşi idee este susţinută şi de Antoa­nela Comşa, preşedintele consiliului director al AREI şi directorul Gran Via, dezvoltatorul care construieşte proiecte precum Gran Via Park şi Timişoara 58 în Bucureşti sau Gran Via Marina în Constanţa.  „Cred că autorităţile ar trebui să se gândească la ridicarea plafonului de TVA de 5%, care să acopere acest plafon majorat la 150.000 euro. Poate cele două coloborate vor ajuta puţin clienţii să achiziţioneze apartamente mai mari. Doar ridicarea plafonului nu face minuni. Orice locuinţă care sare de suma de 450.000 de lei (90.000 euro) devine foarte scumpă. Înseamnă automat diferenţa dintre TVA de 5% şi cel de 19%. Mai bine cei 14.000 de euro (care înseamnă TVA-ul) îi pun ca avans la apartament, decât să îi dau la TVA“, a spus pentru ZF Antoanela Comşa.

Reprezentanţii sectorului imobiliar consideră că preţurile apartamentelor nu vor fi influenţate de creşterea plafonului până la 150.000 euro. „Nu cred că această creştere a plafonului se va transpune într-o creştere a preţurilor. Cei care vor încerca să ridice preţurilor fără o bază solidă, cel mai probabil vor fi penalizaţi de piaţă“, afirmă Gabriel Voicu.

 Pe de altă parte, Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est, spune că majorarea plafonului la achiziţia locuinţelor noi va aduce o creştere de preţuri. „Cu siguranţă preţurile vor creşte mai mult. Unul dintre motivele pentru care preţurile pe piaţa imobiliară nu au crescut până acum mai mult în România faţă de regiune a fost programul Prima casă care a ţinut preţurile apartamentelor sub 60.000 – 65.000 de euro. Dacă limita creşte, preţurile se vor duce acum spre 95.000 de euro“, a spus într-o videoconferinţă Dan Bucşa.

De asemenea, Gabriel Voicu consideră că ridicarea plafonului la 150.000 de euro la achiziţia unui apartament nou reprezintă un stimulent al întregului sector imobiliar, care se va resimţi într-o creştere a numărului de noi imobile.

„Aceste modificări încurajează producţia pe întregul lanţ economic, ceea ce va rezulta imobiliare noi. Este un întreg lanţ economic care este angrenat de această măsură - dacă ridicăm plafonul la apartamentele noi, versus cele vechi.“

Modificările aduse de guvern asupra programului Noua Casă vor avea şi un impact psihologic deoarece, în ultimele două luni, anumite bănci au mărit avansurile la creditele ipotecare standard, de la 15% la 20-25%, a adăugat Gabriel Voicu.

„Programul înregistrase o scădere, ajungând până la 28% din valoarea creditelor ipotecare. Probabil că acum, cu aceste modificări, va fi încurajată creşterea numărului de tranzacţii“, este de părere reprezentantul SVN.

De la lansarea programului Prima casă, în anul 2009, şi până la finalul lunii iulie 2019, prin Prima Casă au fost acordate 279.179 de garanţii şi promisiuni de garantare, cu o valoare de totală de 24,9 mld. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.07.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.