Piaţa avocaturii de business este dominată clar de jucători locali. Miza: 100 mil. euro

23 sep 2019 Autor: Cristina Roşca

Ziarul Financiar va premia diseară casele de avocatură care au intermediat cele mai mari tranzacţii de anul trecut şi din prima parte a anului 2019 în cadrul celei de-a X-a ediţii a evenimentului Gala Avocaţilor.

Piaţa serviciilor de avocatură de business din România a pierdut în ultimul deceniu aproape jumătate din valoare. Mai exact, în acest moment ea este estimată la o valoare cuprinsă între 100 şi 110 de milioane de euro, potrivit datelor din piaţă. În anii de boom  - 2007-2008 - valoarea sărea de 150-160 mil. euro. Datele sunt însă estimări ale  ZF pe baza datelor din piaţă dat fiind că datele privind încasările caselor de avocatură nu mai sunt publice.

În România, cel mai bine plătiţi avocaţi de business câştigă în medie câteva sute de euro pe oră, tarifele pe piaţa locală fiind în continuă scădere în ultimii ani, potrivit datelor ZF pe baza informaţiilor din piaţă. Tarifele variază în funcţie de caz, de complexitatea acestuia, de relaţiile pe care casa de avocatură le are cu clientul respectiv şi de existenţa unui contract punctual sau nu.

În perioada 2015 - 2018 casele locale de avocatură au avut mai mult de lucru ca urmare a revenirii economiei şi a creşterii interesului investitorilor pentru piaţa locală. Piaţa de fuziuni şi achiziţii şi-a revenit, astfel că avocaţii au asistat aceste mutări, fiind implicaţi în procesele de exit ale unora dintre cele mai mari fonduri de investiţii, precum şi în consolidările de portofolii sau în decizia de intrare pe piaţa locală a unora dintre cele mai importante nume din zona imobiliară, banking, retail sau energie. Antreprenorii s-au lăsat şi ei consiliaţi, fie că a fost vorba de o listare la bursă, de o vânzare totală sau parţială.

Piaţa avocaturii de business este una dintre puţinele din România unde lupta se dă în continuare în special între jucători locali, numele străine active putând fi numărate pe degete.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.