Pachetul de 20% din Hidroelectrica, cel mai fierbinte subiect pe final de an. Care sunt scenariile

6 dec 2018 Autor: Liviu Popescu

Piaţa de capital de la Bucureşti aşteaptă ceea ce ar putea fi cea mai mare tranzacţie a ultimilor ani, respectiv vânzarea a 20% din Hidroelectrica de către Fondul Proprietatea, pachet evaluat la circa 3,5 miliarde de lei.

Fondul a mandatat Citi Group şi UBS ca inter­mediari, iar la la finele lunii noiembrie ar fi trebuit să închidă lista cu ofertele neangajante.

Tranzacţia prin care Fondul ar vinde pachetul de 20% din Hidroelectrica ar putea fi mai valoroasă decât privatizarea Petrom din 2004 şi ar determina intrarea unui minoritar la cea mai profitabilă companie din România.

ZF a discutat cu mai multe părţi, de la surse din piaţa de capital la cele din energie, iar în acest moment toate scenariile sunt puse pe masă, ceea ce demonstrează încă o dată importanţa subiectului. Unele surse afirmă pentru ZF că statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), dar şi producătorul austriac de energie electrică Verbund sunt interesaţi de participaţia la Hidroelectrica. Pe de altă parte, altele susţin că doar statul român figurează ca ofertant în achiziţia pachetului minoritar şi că acesta ar avea un cuvânt greu de spus în calitate de majoritar.

„Când vom avea informaţii noi, le vom comunica pieţei“, spun reprezentanţii Fondului Proprietatea pentru ZF. La o conferinţă de la jumătatea lunii noiembrie, Johan Meyer, CEO al Fondului Proprietatea, afirma că discută de câteva luni cu potenţiali investitori şi că la finele lunii noiembrie sau la început de decembrie va anunţa o actualizare cu privire la progresele înregistrate. Citi Group şi UBS sunt intermediarii în cadrul procesului de vânzare la Hidroelectrica.

În septembrie 2017 Fondul Proprietatea suprindea piaţa cu decizia prin care anunţa că scoate la vânzare pachetul de 20% la Hidroelectrica, cea mai valoroasă deţinere a sa.

 

La ce companii de stat mai este acţionar FP

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) mai este acţionar în cadrul unei singure companii de stat, respectiv Nuclearelectrica, deţinere de 160 mil. lei, în condiţiile în care în urmă cu trei ani fondul de 8,7 miliarde de lei capitalizare avea participaţii la patru astfel de companii, potrivit datelor din rapoartele FP. Spre comparaţie cele patru deţineri valorau 833 mil. lei la finele anului 2015. Cea mai mare deţinere la companiile de stat în 2015 era 5,84% din capitalul social al Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale al României, participaţie evaluată la finele acelui an la 613 mil. lei. 

A doua cea mai importantă deţinere a FP în urmă cu trei ani, din rândul companiilor cu acţionariat majoritar de stat, era Nuclearelectrica. Fondul avea o pondere de 9,09% în capitalul companiei energetice, reprezentând 175,9 milioane lei. Spre comparaţie în prezent Fondul mai are 7,05% din producătorul de energie nucleară. Pe lângă aceste două pachete mari, FP deţinea peste 6% atâ din Conpet Ploieşti, câ şi din Oil Terminal, reprezentând 40,3 milioane lei şi 3,88 milioane lei.  

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.12.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.