O veste proastă. Producţia de mobilă a scăzut cu peste 10%, trasă în jos de prăbuşirea consumului intern

22 aug 2019 Autor: Ramona Cornea

Volumul producţiei de mobilă s-a diminuat cu 11% în primele patru luni ale anului 2019, de la 920 de milioane de euro la 818 milioane de euro, iar consumul s-a redus cu 30% în acelaşi interval faţă de perioada ianuarie-aprilie 2018, arată datele oferite de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

„Producţia de mobilă din România a scăzut în pri­me­le şase luni ale anului. Scăderea a fost cauzată de lipsa for­ţei de muncă de pe piaţă, de costurile foarte mari ale ma­sei lemnoase, ale energiei. Salariile au crescut şi ele, deşi cele din industria mobilei sunt printre cele mai mici de pe piaţă“, a declarat Aurica Sereny, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Cei mai mari producători de mobilă din România sunt Aramis Invest, Taparo, Aviva, Ecolor şi PGS Sofa & Co. În 2018, fabricile locale au produs mobilă de peste 2,5 mld. euro, iar 85% din producţie a mers la export. De altfel, industria mobilei era unul dintre sectoarele în care România avea un puternic excedent comercial.

„Cele mai afectate de scăderea producţiei de mobilă sunt fabricile mici care produceau mobilă pe comandă şi cele care produceau mobilă din materiale răşinoase pentru export. Foarte multe firme au început să îşi selecteze comenzile şi să vină cu produse noi, greu de realizat în serie, care vin cu multe cheltuieli. Au rezistat firmele care produc doar pentru export şi cele care au magazine proprii.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.08.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.