Isărescu măreşte prognoza de inflaţie la 4,2% şi cere băncilor să dea dobânzi mai mari la depozite, măcar 2,5%

19 mai 2019 Autor: Claudia Medrega

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunţat majorarea prognozei de inflaţie pe 2019 de la 3% la 4,2%, admiţând astfel că nu poate controla creşterile de preţuri (ţinta de inflaţie a BNR pentru 2019 este de maximum 3,5%) provenite din afară, dar şi din piaţa internă, având în ve­dere creşterea accelerată a consumului.

Creşterile de salarii susţin puternic creşterea con­su­mu­lui, având în vedere că producţia industrială bate pasul pe loc.

El a adus în discuţie, dar fără să critice, creşterea eco­no­mică de 5% din T I, care vine cu dezechilibre macro, cea mai mare vulnerabilitate a României fiind deficitul de cont curent.

Isărescu a anunţat un control mai strict al lichidităţii inter­bancare în speranţa că astfel va reuşi să nu lase inflaţia să scape de tot de sub control.

În acest context, guvernatorul a cerut încă o dată băncilor să majoreze dobânzile la depozite, până spre rata de politică monetară de 2,5%.

„Probabil, mai spre sfârşitul verii, băncile vor constata că nu au încotro şi vor majora dobânzile la depozite.“

La prezentarea raportului trimestrial privind inflaţia, de vineri, Isărescu nu a mai intrat într-o dispută cu guvernul privind rezultatele economice, aşa cum nici liderul PSD Liviu Dragnea, aflat în campanie electorală, nu a vrut să comenteze mai mult pe tema inflaţiei sau a creşterilor salariale: am preferat să majorăm salariile, pentru că aceste creşteri de preţuri ar fi venit oricum.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.05.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.