Încă o parte din business se redeschide din 15 iunie – grădiniţele private, sălile de sport, dar regulile de funcţionare nu sunt clare pentru antreprenori

11 iun 2020 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Autorităţile au anunţat pe mai multe voci, de la preşedinte la ministrul sănătăţii, o nouă etapă de relaxare după 15 iunie care vizează mai multe domenii ale economiei, de la educaţia privată la sălile de sport ♦ Antreprenorii stabilesc însă propriile măsuri pentru a-şi proteja personalul sau clienţii şi spun că ar ajuta o comunicare mai eficientă despre cum să funcţioneze lucrurile.

Deşi de câteva zile auto­rită­ţile vorbesc despre noi măsuri de relaxare din 15 iunie în mai mul­te domenii ale econo­miei, până ieri nu au fost struc­turate încă regulile pe care companiile direct vizate vor fi obligate să le imple­men­teze peste patru zile. În plus, declaraţiile oficialilor din ur­mă cu câteva săptămâni privind re­des­chiderea restaurantelor, o piaţă de peste 11 mld. lei, sunt contra­zi­se acum, când autorităţile nu permit deschiderea spa­ţiilor închise din restau­rant, ci doar a teraselor.

În lipsa acestor reguli din partea sta­tului, antreprenorii se ghidează după pro­priile reguli de distanţare, în unele cazuri sporind recomandările gene­rale de distanţare socială şi protec­ţie. Până ieri, la închiderea ediţiei, nu a fost dată nicio lege sau ordo­nanţă pentru prelun­girea stării de alertă după 15 iunie sau pentru măsurile de relaxare vehiculate.

„Urmează să deschidem. Aştep­tăm o confirmare oficială pentru ce mă­suri trebuie să luăm pentru că au apărut tot felul de speculaţii şi de la mi­nis­trul tineretului şi sportului. Până nu ve­dem ceva clar în Monitorul Oficial cumva nu ştim sigur“, a spus Dan Mocan, unul din­tre fondatorii The Box – Barbell Club, o sală de sport din Cluj-Napoca.

Preşedintele Iohannis a anunţat marţi că sunt posibile noi măsuri de rela­xare din 15 iunie care vizează şi să­lile de sport, însă „cu respectarea unor norme foarte stricte“.

Aceste norme nu au fost însă expli­cate de autorităţi.

„Se vehiculează că ar trebui să mă­su­răm temperatura fiecărei persoa­ne care intră în sală. Am comandat ter­mo­metre, dar mă gândesc că dacă de exem­plu ne anunţă sâmbătă seara că de fapt nu avem nevoie, au fost nişte bani pe care i-am aruncat pe fereastră şi cum­va ar ajuta să primim din timp infor­maţiile“, a mai spus Dan Mocan.

Majoritatea grădiniţelor private vor reîncepe activitatea din 15 iunie, însă nu au primit de asemenea măsurile care le sunt impuse pentru a deschide.

Schimbările pe care fondatorul The Box le-a făcut la modul în care vor putea veni oamenii la sală sunt progra­ma­rea, utilizarea dezinfectan­ţilor, pla­ta doar cu cardul şi o firmă de cură­ţenie an­gajată pentru a face dezin­fecţia la o perioadă de timp. În plus, antre­prenorii care au fondat busi­nessul din domeniul sportului au închiriat o grădină pentru a face o parte dintre activităţi în aer liber.

Starea de aşteptare este şi în ceea ce priveşte grădiniţele private, un alt do­me­niu amintit de Iohannis ca parte din măsurile de relaxare. Majoritatea grădi­niţelor private vor reîncepe activitatea din 15 iunie, însă nu au primit de ase­me­nea măsurile care le sunt impuse pentru a deschide.

Ce este însă cert este că în unităţile pri­vate de învăţământ vor fi mai puţini copii, chiar la jumătate faţă de capaci­tatea grădiniţelor.

„Trebuie să avem 4,5 metri ca supra­faţă pentru fiecare copil. Deci la o clasă de 21 mp pot să fie cinci copii, capacitatea se va reduce, dar nu avem ce să facem. Noi încercăm o izolare pe grupe pentru că fiind copii mici nu poţi să-i ţii  izolaţi la trei ani să le explici că nu au voie să se joace împreună“, a spus Raluca Niţă, managerul grădiniţei pri­vate Schnuffelgarten.

Ea a precizat că dacă înainte erau circa 55 de copii care urmau cursurile grădiniţei private, acum aşteaptă 20 de copii după 15 iunie.

„Părinţii nu mai intră  în grădiniţă. Am făcut un spaţiu în curtea grădiniţei în care este asistenta medicală, copilul este văzut, verificat, mâini dezinfec­tate şi micşorăm şi riscul de infectare. Personalul va sta cu mască perma­nent, dar copiii nu“, a mai spus Raluca Niţă.

Restaurantele rămân închise şi după 15 iunie, deşi anterior oficialii au înaintat mai multe termene de redeschidere. Doar terasele au fost redeschise din 1 iunie.

Adina Stoenescu, reprezentanta Asociaţiei Şcolilor Particulare, spune că majoritatea operatorilor privaţi vor redeschide activitatea din 15 iunie, însă aşteaptă măsurile autorităţilor.

„Ne-am pregătit foarte mult spaţiile ex­terioare, intenţionăm să avem cât mai multe activităţi la exterior şi în interior vor fi ţinuţi la un metru jumă­tate distanţă, punem accent pe proce­durile de igienă, măsurarea tempe­ratu­rii la intrarea în unitate. Sunt recoman­dări făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Aşteptăm măsurile anunţate pentru următoarea perioadă de după 15 iunie“, a spus Adina Stoenescu.

Ce este cert însă din toată comu­nicare ambiguă a autorităţilor este că res­taurantele rămân închise şi după 15 iu­nie, deşi anterior oficialii au înaintat mai multe termene de redeschidere. Doar terasele s-au redeschis de la 1 iu­nie, cu norme special de distanţare.

„Avem unele dintre cele mai ferme mă­suri, dar cu toate acestea în conti­nua­re  nu ni se dă voie să funcţionăm. Eu cred că ar trebui clarificate aceste lucruri şi să ni se spună care este riscul de contagiune în restaurant şi de aceea suntem aşa (închişi – n.red.) şi este mai mare decât în malluri, sala de sport.“, a spus Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama.

El a precizat că a deschis terasele din cadrul restaurantelor La Mama care aveau acest spaţiu, respectând re­co­man­dările autorităţilor şi că impor­tan­ţa restaurantelor trebuie văzută şi din perspectiva locurilor de muncă pe care le oferă, fiind totodată un spaţiu de socializare şi un brand de ţară prin intermediul turismului gastronomic mai ales.

„Am încercat să luăm toate mă­su­rile, evident că nici noi nu vrem să existe vreo situaţie în restaurantele noas­tre nici cu client, nici cu angajat. Cu toate acestea, până la urmă nu avem de­cât să ne conformăm legii, chiar dacă nu ne place“, a mai spus Cătălin Mahu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.