În toată lumea dobânzile merg în jos. Nu ar trebui să facă şi BNR la fel şi să reducă dobânzile?

22 sep 2019 Autor: Iulian Anghel

Preşedintele SUA Donald Trump tună şi fulgeră că Fed, banca centrală a Americii, nu reduce dobânzile mai mult decât a făcut-o săptămâna trecută - doar un minus de 0,25% -, în timp ce Banca Centrală Europeană a scăzut dobânda de la minus 0,4% la minus 0,5%.

Un război valutar, dincolo de cel comercial, nu mai poa­te fi scos din ecuaţie, dacă nu el va fi fost deja declanşat.

Banca Naţională a României „merge pe burtă“. De ce nu scade dobânda de referinţă, când toate dobânzile în lume scad – o măsură care teoretic ar scădea dobânzile comerciale? BNR nu poate reduce fără riscuri dobânda de politică monetară. Inflaţia este prea sus, este o inflaţie provocată de decizii administrative, în bună parte, susţin economiştii români.

„Politica principală a BNR este menţine­rea în frâu a inflaţiei. Fed, banca centrală a Americii are în plus, peste această ţintă, creşterea economiei. Dolarul este monedă de rezervă, ceea ce oferă băncii centrale americane o uriaşă marjă de manevră“, comentează economistul Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, Asociaţia Analiştilor Financiari.

În mod normal, dat fiind situaţia de faţă, dobânda-cheie a Băncii Centrale ar trebui să crească, nu să scadă, susţine economistul Laurian Lungu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.