Fricile au reapărut: bursele pierd teren într-o zi cât au câştigat într-o jumătate de vară

12 oct 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

Cea mai mare bursă a lumii a înregistrat  miercuri o depreciere de peste 3%, cea mai mare din februarie încoace, şi a treia din istorie ca număr de puncte ale indicelui Dow Jones, antrenând o serie de scăderi chiar şi mai agresive pe restul pieţelor de capital din peisajul global.

Asia a fost cea mai lovită de noutăţile venite de la New York. Aflată oricum pe un teren sensibil din cauza tensiunilor comericale, bursa chineză a scăzut cu 5%, până la o depreciere totală în 2018 de 21,88%, una dintre cele mai mari din lume.

În Japonia, indicele Nikkei 225 a scăzut deodată cu aproa­pe 4%, companiile de tehnologie fiind şi în Ţara Soa­re­lui Răsare printre cele mai afectate de valul brusc de scăderi.

Europa a deschis într-o scădere de aproximativ 3%, însă a reuşit să revină în jurul nivelului de -1%, în cazul marilor burse de pe continent.

În regiune, scăderile au fost de aproximativ două ori mai dure decât media vestului Europei.

Bursa poloneză a scăzut cu 2,40%, din valul de creşteri al ultimelor trei luni rămânând o apreciere de doar 1,67%. Totodată, bursa de la Viena s-a depreciat cu 2,30%, scăderea ultimelor cinci şedinţe ajungând la 6,42%.

Vânzările masive de ieri au venit pe fondul majorării dobânzilor la bond-uri şi o politică a băncii centrale americane care s-a angajat în ieşirea din zona ultraexpanisvă în care fusese obligată să intre pentru a stimula economia după şocul crizei din 2007-2008.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.10.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.