Fondul de investiţii polonez Innova cumpără cei mai mari doi jucători români de pe piaţa de optică medicală

23 iul 2019 Autor: Cristina Roşca

Dacă tranzacţiie primesc ok-ul Consiliului Concurenţei, Innova ar ajunge să controleze 10% din piaţa de 1 mld. lei de optică medicală.

Fondul de investiţii Innova Capital a preluat în ultima lună cei mai mari doi jucători de pe piaţa de optică medicală - companiile Optical Network şi Optiplaza.

Împreună cele două businessuri au circa 100 de magazine offline şi online şi afaceri cumulate de peste 100 de milioane de lei pe o piaţă de peste 1 mld. lei, arată estimările ZF pe baza datelor existente.

Ambele tranzacţii se află acum pe masa Consiliului Concurenţei pentru aprobare.

Prin cele două tranzacţii fondul de investiţii Innova Ca­pi­tal a intrat pe o piaţă fragmentată, cu multe cabinete indi­vi­duale, o piaţă care până acum nu a fost ţinta inves­ti­torilor finan­ciari şi chiar strategici. Piaţa de optică medicală e esti­ma­tă la peste 1 mld. lei. În ceea ce priveşte retailerii spe­cia­lizaţi, unii dintre cei mai mari jucători sunt reţelele OPTIblu (operate de Optical Network), Optiplaza şi OptiCris.

„Piaţa de ochelari - de vedere şi de soare - a crescut pu­ternic în 2018 atât în volum, cât şi în valoare. Creşterea a fost susţinută de o evoluţie bună a economiei şi de creş­terea veniturilor disponibile. Consumatorii din Româ­nia sunt tot mai conştienţi de importanţa unor lentile de calitate pentru a proteja ochii, dar e important şi designul pentru că purtătorii vor să arate bine“, spun analiştii companiei de cercetare de piaţă Euromonitor.

Ei mai spun că pe plan local magazinele de optică rămân canalul principal de vânzare pentru ochelari şi produse conexe. Avantajele sunt personalul specializat şi încrederea că aceste produse nu sunt false.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.07.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.