Fondul chinez de investiţii CEE Equity Partners a făcut plata către Brise Group pentru modernizarea silozurilor, tranzacţie anunţată în aprilie

29 iul 2019 Autor: Florentina Niţu

Fondul chinez de investiţii CEE Equity Partners a efectuat plata către Brise Group, unul dintre cele mai mari grupuri din agrobusiness din România, în cadrul tranzacţiei anunţate în luna aprilie, pentru modernizarea şi dezvoltarea silozurilor de cereale ale grupului românesc.

O parte din sumă (25 de milioane de euro) merg către noua firmă înfiinţată de Brise în parteneriat cu CEE Equity Partners, iar cealaltă parte de 35 mil. euro a fost acordată pentru investiţiile vizate.  

Fondul va investi 60 de milioane în modernizarea, integrarea, dezvoltarea şi construcţia unor hub-uri logistice şi silozuri de cereale uşor accesibile pe întreg teritoriul României, potrivit datelor publicate pe site-ul CEE Equity Partners. CEE Equity Partners este un fond de investiţii cu capital privat şi a fost înfiinţat ca urmare a unei iniţiative a guvernului chinez de a sprijini dezvoltarea Europei Centrale şi de Est.

Tichetul pentru o investiţie a CEE Equity Partners este de minimum 20 mil. dolari şi maximum 100 mil. dolari, conform unor declaraţii anteriorare ale reprezentanţilor fondului. Investiţiile în domeniul agriculturii au fost luate în calcul de fond încă de acum doi ani.

Brise este unul dintre cei mai importanţi traderi de cereale independenţi din România. Brise Group SRL, cea mai mare companie din grup, a avut în 2017 o cifră de afaceri de 640 milioane de lei (aproximativ 130 mil. euro), conform Ministerului Finanţelor Publice.

Este ultimul an pentru care compania a declarat veniturile public.

În 2018 circulau informaţii că Brise este un candidat interesant şi atrăgător pentru fondurile de investiţii interesate de piaţa de agrobusiness din România.

Parteneriatul strategic a fost anunţat pe 12 aprilie, dar a aşteptat avizul Consiliului Concurenţei. BT Capital Partners a fost consultantul financiar exclusiv al Brise Group în această tranzacţie.

Investitorii străini sunt interesaţi de agricultura românească, datorită solurilor fertile, care aduc fermierilor producţii record de cereale. În 2018 România a fost pe primul loc la producţia de porumb şi floarea soarelui şi pe locul patru la grâu. Anul trecut, producţia de cereale a fost de 31 de milioane de tone.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.