Florin Cîţu, ministrul de finanţe: Nu vă faceţi griji, avem rezerve financiare la un nivel optim şi cresc. Nivelul este optim

9 dec 2019 Autor: Răzvan Botea

Rezervele financiare ale Finanţelor (aşa-numitul „buffer”) se află la un nivel optim şi în creştere, spune Florin Cîţu, ministrul de finanţe. El nu a vrut să facă publică cifra, însă a menţionat că este vorba de „miliarde de euro”. În aceste condiţii, finanţarea deficitului bugetar mai mare decât cel prognozat s-ar putea realiza din această rezervă, împreună cu finanţări de pe piaţa locală, fără a mai fi nevoie ca Finaţele să iasă pe pieţele externe.

„Buffer-ul de la Finanţe este la un nivel optim. Acolo sunt miliarde de euro şi nivelul este optim. Este mai mare decât era când am preluat acest mandat, acum o lună de zile”, a declarat Florin Cîţu ieri. Potrivit unui ordin al ministrului de finanţe, Trezoreria Statului menţine o rezervă financiară (buffer) în valută care acoperă necesităţile brute de finanţare, determinate de deficitul bugetar şi refinanţarea datoriei publice, pentru circa 4 luni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.